Mühendisler, üçüncü köprüye karşı çıktı!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANTALYA'da düzenlenen ?Köprü ve Viyadükler Sempozyumu'nda biraraya gelen mühendisler, İstanbul'a üçüncü köprü yapılmasına karşı çıktı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ahmet Göksoy, üçüncü köprünün Karadeniz Sahil Yolu'nu işlevsel hale getirmek amacıyla şekillendirildiğini ileri sürerken, ?Üçüncü köprü de trafik sorununu çözemeyecek, trafikte yeni klitlenme noktalarının açığa çıkmasına yol açacak, kaçak yapılaşmayı kışkırtacak ve birçok yıl sonra dördüncüsünü tetikleyecektir'' dedi. Sempozyumun Başkanı Alp Caner, Türkiye'deki köprülerin ABD'de yapılanlardan bile sağlam olduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ile Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyeti'nin ortaklaşa düzenlediği ?1. Köprü ve Viyadükler Sempozyumu', Sheraton Otel'de başladı. 2 gün sürecek Türkiye'nin ilk köprü sempozyumuna 21 farklı üniversiteden, 14 kuruluştan 300'ü aşkın temsilci katıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtirken, sempozyumda 55 bildirinin sunulacağını kaydetti. Oğuz, sempozyumu iki yılda bir ve uluslararası boyutta yapmayı hedeflediklerini de anlattı.

Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Polat Gürkan, köprü ve viyadüklerin ulaşımın ayrılmaz parçaları olduğunu belirterek, düzenlenen sempozyumun daha sağlam, sanatsal yönü de bulunan köprü ve viyadüklerin yapımı için ufuk açmasını diledi.

BOĞAZ KÖPRÜYLE DONATILSA TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEZ

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ahmet Göksoy, İstanbul'a üçüncü köprü yapılmasına karşı çıkarken, sakıncalarını anlattı. 50'nci yılda 50 eser projesinin önemli eserlerinden birinin de Boğaziçi Köprüsü olduğunu belirten Göksoy, ?Ancak köprünün yapıldığı yıllardaki itirazın hala geçerliliğini koruduğu, hatta o yıllarda yapılan itirazın zaman içerisinde ne kadar haklı olduğu ortaya çıkmıştır'' dedi. Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına oda olarak itirazlarını anımsatan Göksoy, ?Köprü kısa zamanda ikinci, üçüncüyü zorunlu kılacaktır dedik. Nitekim itirazımız haklı çıktı. Önce ikincisi yapıldı, şimdi üçüncüsü gündemde'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın itiraz edenlere karşı aldığı tavrı da eleştiren Göksoy şöyle devam etti:

?İMO'nun 1970 yılındaki itirazı daha sonra nasıl haklı çıktıysa, bizlerin de bugünkü itirazlarının dayanaksız olmadığı açığa çıkacaktır. Değil üçüncüsünü, boğazın iki yakasını köprülerle donatın İstanbul'un trafik sorununu çözmeniz mümkün değil. Üçüncü köprü, Karadeniz Sahil Yolu'nu işlevsel hale getirmek amacıyla şekillendirilmektedir. Üçüncü köprü de trafik sorununu çözemeyecek, trafikte yeni kilitlenme noktalarının açığa çıkmasına yol açacak, kaçak yapılaşmayı kışkırtacak ve birçok yıl sonra dördüncüsünü tetikleyecektir.'' ?TÜRKİYE'DEKİ KÖPRÜLER ABD'DEKİLERDEN SAĞLAM' Sempozyumun başkanlığını yapan Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyeti Genel Sekreteri, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Alp Caner ise Türkiye'deki köprülerin binalara göre çok sağlam durumda olduğunu belirtti. Depremden sonra birkaç köprünün zarar gördüğünü, bunun nedeninin de fay hattının altından geçmesi olduğunu kaydeden Yard. Doç. Dr. Caner, ?Dolayısıyla köprü sağlamlığı açısından Türkiye'de çok büyük bir sorun yok. Viyadüklerde ve köprülerde sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye'de yapılan köprülerin ABD'de yapılandan da sağlam. Buradaki tasarımlar Amerikan şartnamesine göre yapılıyor. Metodlar aynı, detay farkları var. Hatta Türkiye'de köprülerin ayakları ABD'dekilerine göre daha güçlü yapılıyor. Biz daha fazla malzeme kullanıyoruz, daha sağlam oluyor'' diye konuştu.

KÖPRÜ YERİNE METRO ÖNERİSİ

Yard. Doç. Dr. Alp Caner, ?İstanbul'a üçüncü köprü lazım mı' sorusundan önce ?Boğaz geçişi köprüyle mi yapılmalı, tünelle mi yapılmalı' sorusunun gündeme getirilmesi gerektiğini kaydetti. Böylesi bir çalışma öncesinde planlamacılar, mimarlar, mühendisler ve halkın görüşünün alınması gerektiğini vurgulayan Yard. Doç. Dr. Caner, ?İstanbul'daki trafik sorununun çözümü metroyla olabilir. Üçüncü köprü de bu sorunu çözmez'' dedi.

Hızlı tren için yapılan köprü ve viyadüklerde de sorun olmayacağını anlatan Yard. Doç. Dr. Alp Caner, hızlı tren için yeni bir hat yapıldığını, mevcut hatlar kullanılmayacağı için yapılan sistemin de yine depreme karşı iyi bir sistem olacağını belirtti.

Doğuş İnşaat'ın temsilcisi İnşaat Mühendisi Altok Kurşun da, artık belediyelerin tercihi haline gelen ?aç-kapa' (battı çıktı) sistemini eleştirdi. Kurşun, 28 günde battı çıktı yapıldığını belirterek, ?Bunlar hilkat garibesi gibi kentin tüm büyüsünü bozuyor'' diye konuştu. İstanbul Maslak'ta yapılan kavşak çalışmasını da eleştiren Kurşun, Paris'te, Milano'da, Londra'da böyle birşey yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber