Isparta'da yolcu uçağı düştü!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tolga ÖZBEK /İSTANBUL DHA

Isparta seferini yapan World Focus Havayolları'na ait, Atlasjet Havayolları tarafından kiralanan MD83 tipi yolcu uçağı iniş sırasında düştü. Uçakta 7 mürettebat ve 49 yolcu bulunuyordu. AtlasJet CEO'su Tuncay Doğaner, ilk ekiplerin uçağın enkazına ulaştığını, kazadan kurtulan olmadığını ifade etti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan gece yarısından sonra Isparta'ya gitmek üzere havalanan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 03.12'de iniş için alçalmaya başladığı sırada radar ekranlarından kayboldu. Kısa süre sonra uçağın Süleyman Demirel Havalimanı'na 20 kilometre kalada düştüğü ortaya çıktı.

Bölgeye arama kurtarm ekipleri sevkediliken, uçaktan kurtulan olup olmadığı henüz öğrenilemedi. Kazayla ilgili kriz masası oluşturulurken, Isparta Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz da arama çalışmalarıın geniş bir alanda yapıldığını söyledi.

Düşen uçağın İstanbul'dan 1.5 saat rötarlı kalktığı, pilotların havada herhangi bir teknik sorun bildirmedikleri kaydedildi.

KURTULAN YOLCU YOK

AtlasJet Havayolları CEO'su Tuncay Doğaner, yaptığı açıklamada, ?Gerek meteorolojik gerekse bu kazayı etkileyecek yaklaşmada herhangi bir şey yok. Konu artık bizden çıkmıştır. Sivil Havacılık'a aitti. Kurtarma helikopteri uçak enkazının yanına indi maalesef kurtulan kardeşimiz yok'' dedi.

UÇAK 00.50'DE KALKTI

AtlasJet Havayolları CEO'su Tuncay Doğaner, düşen uçakta 49 yolcu ile 2 kaptan 4 hostes 1 teknisyen olmak üzere 7 mürettebat bulunduğunu söyledi. Saat 00.50'de İstanbul'dan kalkan uçakla saat 01.36'da irtibatın kesildiği belirtildi.

PİLOT MEYDANI GÖRMÜŞ

AtlasJet CEO'su Tuncay Doğaner, uçak düşmeden önce kaptanın Süleyman Demirel Havalimanı'nı gördüğünü söyledi. Doğaner, şunları söyledi:

?Kiralık uçağımız 2 kaptan, 4 hostes ve 49 yolcu ile 00.50'de İstanbul'dan kalktı. Meydanı görüp ışıkları yakıyorlar. Alçalma planını uygulamaya başladıktan sonra irtibat kesildi. Uçağın teknik arızası olduğu yönünde rapor edilmiş bir bilgi yok. Bu son sefer. Sis mevcut olduğundan dolayı 1.5 saat rötarlı kalkmıştır. Gecikmenin kaybolmayla ilgisi yoktur. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Isparta Valaliği, DHMİ ve Sivil Havacılık ile Ulaştıma ve İçişleri Bakanlığı konu üzerinde çalışıyor. Uçak meydana yakın bir yerde ama nerede olduğunu bilmiyoruz.'' Isparta Valisi Şemsettin Uzun ve Emniyet Müdürü Kemal Seyhan da Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na gelerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

UÇAK KÖYE DÜŞTÜ

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na iniş sırasında kaybolan uçağın Keçiborlu'ya bağlı Çukurören Köyü'ne düştüğü bildirildi.

DAHA ÖNCE DE KAÇIRILMIŞTI!

Atlas Jet'in World Focus Havayolları'ndan kiralamış olduğu MD83 tipi uçaklardan biri de geçtiğimiz Ağustos ayında iki hava korsanı tarafından kaçırılıp Tahran'a götürülmek istenmişti.

02.00'DE İNMESİ GEREKİYORDU

Antalya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Isparta'ya inişi sırasında düşen uçağın Süleyman Demirel Havalaalanı'nda yaptığı açıklamada, ?Tarifeli Atlasjet uçağı 00.50'de İstanbul'dan havalanmıştı. Isparta'ya iniş sinyali verdiği sırada radardan kayboldu. Şu ana kadar herhangi bir haber alınamadı. Burdur, Afyonkarahisar ve diğer komşu illere haber verildi. Valimiz Şemsettin Uzun başkanlığında havaalanında bir kriz masası oluşturduk. Yolcu yakınları da alanda bekliyor. Uçağın 02.00'de Isparta'ya inmesi gerekiyordu. Alanda çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibini hazır bekletiyoruz'' diye konuştu.

UÇAK NEDEN GEÇ KALKTI

World Focus Havayolları'na ait TC-AKM tesçil işaretli MD83 tipi yolcu uçağının İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 1.5 saat rötarlı kalkmasının nedeni Priştina'dan geç gelmesi olarak açıklandı. Atlasjet Havayolları'ndan yapılan açıklamada, 'MD83 sefer sayılı KK 4203 23.20 İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağı Priştina'dan İstanbul'a gecikmeli olarak gelmesi sebebiyle 00.50'de rötarlı olarak kalkmıştır'' denildi.

Düşen uçak 1994 modeldi

ISPARTA'da düşen MD83 tipi yolcu uçağı 185 imalat numarası ile 1994'te üretildi. Çift motorlu, 165 koltuk kapasiteli TC-AKM tescil işaretli uçak, World Focus Havayolları'ndan önce 1994-1999 arasında Amerikan Reno Air, 1999- 2001 arasında Amerikan Havayolları, 2001-2005 arasında Türk Free Bird Havayolları'nda uçtu.

World Focus Havayolları tarafından 20 Mayıs 2005'te filoya katılan uçak, bir dönem Türk Hava Yolları'na da kiralandı. MD83 tipi uçak, 29 Temmuz 2007'de uçuş ekipleriyle birlikte Atlasjet'e kiralandı.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Düşen uçağın teknik özellikleri şöyle:

Tescil işareti: TC-AKM.

İmalat numarası: 185.

İmalat yılı: 1994.

Yolcu kapasitesi: 165.

Maksimum kalkış ağırlığı: 72 bin 500 kg.

Yakıt kapasitesi: 22 bin 650 kg.

Motor tipi: Pratt&Whitney JT8D-219.

Seyir hızı: 900 km/saat.

Menzili: 4 bin 850 km.

Kanat açıklığı: 32.87 metre.

Gövde uzunluğu: 45.06 metre.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber