Gül imzalayacak mı?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlığı döneminde Yüksek Askeri Şûra'daki ihraç dosyalarına muhalefet şerhi koyan Gül'ün, cumhurbaşkanı olarak kararları imzalayıp imzalamayacağı merak ediliyor

Barkın Şık - Ankara

58. Hükümet'in Başbakanı olarak katıldığı Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında, ihraç dosyalarına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'le birlikte şerh koyan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile arasında kriz yaşanmaması için önüne bugün gelecek kararları imzalaması bekleniyor. Gül'ün, Çankaya'nın onay makamı olması nedeniyle, kararlara şerh koyarak imzalaması mümkün gözükmüyor.

YAŞ'ın kış dönemi olağan toplantısı Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı Çakmak Salonu'nda dün başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları, orgeneral ve oramiraller hazır bulundu. YAŞ üyeleri, toplantıya verilen öğle arasından önce Anıtkabir'i ziyaret ettiler, ardından yemek için Çankaya Köşkü'ne geçtiler.

Yemek eşsiz oldu

Kış şûrasının geleneksel Köşk yemeği geçmiş yıllardaki protokol kurallarından farklı olarak gerçekleşti. Gül, askerlerin "türban hassasiyeti" nedeniyle, eşli olarak ve akşam verilen şûra yemeğini, öğle saatine aldı. Yemek eşsiz olarak gerçekleşti.

YAŞ'a Cumhurbaşkanı'nın ev sahipliğindeki öğle yemeğinin ardından devam edildi. Bugün sona erecek olan YAŞ'ta TSK'nın personel, eğitim, disiplin konuları, modernizasyon ihtiyaçları, başta Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alınıyor. Ayrıca, iç ve dış tehditler ile TSK'nın harbe hazırlık durum değerlendirmesi yapılıyor.

Toplantının dünkü bölümünde, irticai faaliyetler başta olmak üzere personelin disiplin dosyaları da görüşüldü. Toplantıda, Erdoğan ve Gönül'ün ihraç kararlarına şerh koyma yönündeki parti politikalarını sürdürdüğü belirtildi.

YAŞ, kararların bugün saat 17.00'de Gül'ün imzasına sunulmasıyla son bulacak. Gül'ün, bir kriz yaratmamak için kararları imzalaması bekleniyor. Gül, cumhurbaşkanlığına aday olduğu dönemde düzenlediği basın toplantısında, YAŞ'ta alınan ihraç kararlarına daha önce şerh koyduğunun anımsatılması üzerine, şu açıklamayı yapmıştı:

"Amacımız devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışması. Devletin çok önemli görevlerini yürüttüm. Bundan dolayı devletin tüm organlarının, tüm kurumların hassasiyetini biliyorum. Kurumlar arasındaki uyumun sağlanması temel görevlerimden birisi olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber