30 Kasım 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 30 Kasım 2007 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ KARARLARI AÇIKLANIYOR

-Başbakan Recep Tayip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ), çalışmalarını tamamlıyor. YAŞ'da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. (Saat:09.00)

-Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ kararlarını onayladıktan sonra, kararlar açıklanacak. (Saat:17.00)

-MECLİS'DE HAKİM VE SAVCILAR YASASI MESAİSİ

-TBMM Genel Kurulu'nda, önceki gün Adalet Komisyonu'nda kabul edilen ?Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi? ela alınıyor. Genel Kurul, teklif kabul edilinceye kadar çalışmalarını sürdürecek.

-ERDOĞAN'DAN HAŞİM KILIÇ'A ZİYARET

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı ziyaret edecek. (Saat:14.00)

-ERDOĞAN TÜRK-İŞ BAŞKANI KILIÇ'I KABUL EDİYOR

-Başbakan Recep Tayip Erdoğan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ı Başbakanlıktaki makamında kabul ediyor. (Saat15.30)

-TÜRK-AVRASYA İŞ KONSEYİ BAŞKANI ERKİN ÇANKAYA'YA ÇIKIYOR

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DEİK/Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tuğrul Erkin ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul edecek. (Saat:11.00)

-AFRİKA'DA GÖREV YAPAN BÜYÜKELÇİLER GÜL VE ERDOĞAN'I ZİYARET EDİYOR

-Afrika ülkelerinde görev yapan büyükelçiler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. (Saat:14.30/16.30)

-TÜSİAD'DAN "İŞ DÜNYASINDA KADIN" SEMİNERİ

-Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), İstanbul Ceylan Intercontinental Otel'de ?İş Dünyasında Kadın: Klişeleri Bir Kenara Bırakalım? başlıklı bir seminer düzenleyecek. Seminerin açılış konuşmaları, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Boyner ile PepsiCo International Güney Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi (SAMEA) Başkanı Saad Abdul-Latif tarafından gerçekleştirilecek. (Saat:08.30)

-SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI TADİÇ, DEİK'İN KONUĞU OLACAK

-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu/Türk-Sırp İş Konseyi, TOBB Plaza'da Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Sırp işadamları heyetini ağırlayacak. Türkiye ve Sırbistan'ın ekonomik işbirliği alanlarının değerlendirileceği ve mevcut fırsatların masaya yatırılacağı toplantı kapsamında Sırbistan'daki Türk yatırımları ve yatırım imkanları, Güneydoğu Avrupa'daki Serbest Ticaret Bölgeleri, altyapı projeleri hakkında sunumlar gerçekleştirilecek. (Saat:09.00)

-?REKABET GÜCÜNÜ GELİŞTİRME KOMİYSONU? TOPLANIYOR

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayinin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Daimi Özel İhtisas Komisyonu'nun ilk toplantısına katılıyor. (Saat:10.30)

-HAZİNE'NİN ARALIK AYI İÇ BORÇLANMA STRATEJİSİ BELLİ OLUYOR

-Hazine, Aralık ayında gerçekleştireceği iç borç geri ödemeleri ile bunların finansmanı için yapacağı borçlanma ihalelerinin takvimini açıklayacak. (Saat:17.30)

-MERKEZ BANKASI, FİNANSAL İSTİKRAR RAPORUNU AÇIKLIYOR

-Merkez Bankası, bu yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu'nu açıklıyor. Rapor internet sitesinden açıklanacak. (Saat:10.00)

-EKİM AYI DIŞ TİCARET GERÇEKLEŞMELERİ AÇIKLANIYOR

-TÜİK, Ekim ayı ve yılın ilk on ayına ilişkin ihracat, ithalat ve dış ticaret açığı verilerini açıklayacak. (Saat:17.00)

-TİM, KASIM AYI İHRACATINI AÇIKLIYOR

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Kasım ayı ihracat verilerini Çorum'da açıklayacak. (Saat:10.00) (İzleniyor)

-İTO'DAN "ULUSLARARASI TAHKİM" SEMİNERİ

-İstanbul Ticaret Odası (İTO), dünyaca ünlü tahkim hukukçularının katılımı ile "Uluslararası Tahmik Uygulamaları" semireni düzenleyecek. (Saat:13.30)

-TÜRK-İŞ BAŞKANI KILIÇ'TAN "GÜÇLÜ LİSTE" HAZIRLIĞI

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, başkan adayı Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Kumlu'nun karşısına güçlü liste ile çıkmak için çalışmalarını hızlandırdı.

-AB BÜYÜKELÇİLERİ, BAHÇELİ İLE BULUŞAMADI

-Ankara'daki AB Büyükelçileri, düzenledikleri aylık çalışma yemeğine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi davet etti. Ancak yemek öncesi Bahçeli'nin katılmayacağının anlaşılması üzerine yemeğin iptal edildiği öğrenildi.

-HÜKÜMETİN ?ALEVİ AÇILIMI? MECLİS GÜNDEMİNDE

-DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, AKP Hükümeti'nin Alevilere yönelik çalışma yapıp yapmadığını Meclis gündemine taşıdı. Erçelebi, konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Önergesinde, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun hükümetin Aleviler'e yönelik çalışmalar yaptığı yönündeki demeçlerine dikkat çeken Erçelebi, bu konuda resmi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

-DSP'Lİ MACİT: ?KIZILAY BİNASI NEDEN KULLANILMIYOR??

-DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, inşaatı 10 yıl önce biten ancak bir türlü faaliyete geçmeyen, Kızılay Genel Müdürlüğü'ne ait binanın durumunu Meclis gündemine taşıdı.

-CHP'Lİ TOPUZ: ?HANGİ BANKALAR YABANCILARA SATILDI??

-CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ve yüzde 50'sinin yabancılara geçtiği ifade edilen bankaların açıklanmasını istedi. Yabancı bankalara yüzde 50 pay verilmesini eleştiren Topuz, bu oranın yüzde 20 ile sınırlandırılması gerektiğini bildirdi.

-DP'DE CİNDORUK SÜRPRİZİ TARTIŞILIYOR

-DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın eski TBMM Başkanı ve DYP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'a genel başkanlık önermesi, parti içinde yeni bir tartışma yarattı. Cindoruk'a başkanlık teklifi ile birlikte mayıs ayında yapılması planlanan olağan kongrenin de öne alınması bekleniyor. Cindoruk'un da adaylığa yeşil ışık yakması, genel başkan adayları tarafından değerlendiriliyor.

DYP DE DEMİREL'İ ZİYARET EDİYOR

-DP'de bu gelişmeler yaşanırken, yeniden kurulan DYP'nin yöneticileri de 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Güniz Sokak'taki evinde ziyaret ediyor. (Saat:15.30)

-KAMU ELEKTRİK ALIM SEFERBERLİĞİ BAŞLATIYOR

-Elektrikte kapıya dayanan darboğaz nedeniyle kamu elektrik alım seferberliği başlatıyor. Mevcut santralarla 5 yıllık sözleşme imzalayacak olan Enerji Bakanlığı'na bağlı TETAŞ, 2013 yılına kadar sözleşme çerçevesinde alım garantisi sunacak. TETAŞ, hükümetler arası anlaşmalarla ithalat da yapacak.

-Kendi tükettiği elektriği üretme esası ile çalışan otoprodüktörler de ürettikleri elektriğin yüzde 40'ını piyasaya satabilecek. Ayrıca yatırımları hızlandırmak amacıyla, enerji alanı Kamu İhale Yasası kapsamından çıkarılacak.

-YERLİ YATIRIMCİ DİBS PORTFÖYÜNÜ BÜYÜTÜYOR YABANCI BOŞALTIYOR

-Gerçek ve tüzel kişiler ile yatırım fonlarından oluşan banka dışı yurt içi yerleşikler tahvil bono gibi devlet iç borçlanma senetlerindeki portföyünü son iki ayda 4 milyar YTL'ye yakın büyüterek 78.7 milyara çıkarırken, yabancı yatırımcıların Türk kağıtlarından oluşan portföyü net 2.9 milyar YTL'lik çözülmeyle 38.5 milyara geriledi.

-PARA ARZI 363.3 MİLYAR YTL'YE ÇIKTI

-En geniş tanımlı para arzı, 9-16 Kasım haftasında 3 milyar 356 milyon YTL artarak 363 milyar 380 milyon YTL'ye ulaştı. Para arzında yılbaşından bu yana genişleme 43.5 milyar YTL'yi buldu.

-KAYRA: BU VERGİLERLE BİR YILA KALMAZ ŞARAP ÜRETİCİLERİNİN YARISI GİDER

-Mey İçki Şarap Bölümü ve Kayra Şarapları Direktörü Bülent Özfırat şaraba yeni getirilen yüksek vergiler ve bandrol uygulamasının ardından Türkiye'de halen kayıtlı bulunan 60 şarap üreticisinden bir yıl içinde yarısının kapanacağını ve şarap pazarındaki küçülmenin süreceğini söyledi.

-Özfırat'ın AC Nielsen Araştırma Kuruluşu verilerine dayanarak verdiği bilgilere göre şarap tüketiminin en yüksek olduğu iki ay olan Eylül ve Ekim 2007'de kapalı içki noktaları olarak nitelenen pazarda 2006 ?nın aynı dönemine kıyasla toplam üretim yüzde 22'lik azalışla 5 milyon 980 bin litreden 4 milyon 670 bin litreye geriledi.

-Özfırat ?Doğu Anadolu'da, Ege ve Trakya'da yaşanan kuraklığın üzüm kalitesinde ve üretilen şarap üzerinde olumlu bir etkisi oldu. Şarap severlere 2007 rekoltesinden yapılacak şarapların kalitesinin önceki yıllara göre çok daha iyi olacağı müjdesini verebilirim? dedi.

-OECD: TÜRKİYE'DE ÇOCUKLARIN YÜZDE 18'İ YOKSUL

-BM Kalkınma Programı'nın İnsani Gelişmişlik Sıralamasında dünya 84'üncüsü olan Türkiye OECD'nin yaptığı bir başka araştırmaya göre, topluluğa üye 30 ülke arasında en fazla yoksul çocuğun bulunduğu üçüncü ülke.

-BAYAN BUSH ?SOYKIRIM? DİYEN ERİVAN BÜYÜKELÇİSİ'NİN EŞİNE YANIT VERMEDİ

-Kaliforniya'daki bir konuşmasında ABD'nin resmi politikasına ters düşerek ?soykırım? sözcüğünü kullandığı için görevinden alınan ABD'nin eski Erivan Büyükelçisi John Evans'ın eşi Donna Evans, Laura Bush'a ?özel? bir mektup yazdığını ancak hiçbir yanıt almadığını belirtti.

-Haftalık The California Courier gazetesi ile bir söyleşi yapan Donna Evans, eşi John Evans'ın görevinden alınması olayını ayrıntılı bir biçimde anlattı.

-DİYANET'TEN ?KURBANI BAĞIŞLAYACAĞINIZ KURUMU İYİ TANIYIN? UYARISI

-Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu, Kurban Bayramı'nın yaklaştığını anımsatarak, vatandaşlara ?kurbanı bağışlayacağınız kurumu iyi tanıyın? uyarısında bulundu. Bekaroğlu, bağışlanan kurbanın yerine ulaşıp ulaşmadığının takibinin de yapılmasının önemli olduğunu bildirdi.

-Kurbanını nerede kestireceğini bilmeyen vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla il ve ilçelerden kurban satış ve kesim yerlerinin açık adreslerini istediklerini söyleyen Bekaroğlu, bu adreslerin önümüzdeki günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden duyurulacağını açıkladı.

-CSO ARALIK AYINDA MEVLANA VE İNÖNÜ'YÜ ANACAK

-Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Aralık ayı programında, ünlü düşünür Mevlana ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü adına birer anma konseri düzenleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber