Eğitime garip katkı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 14:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gümüşlük Beldesi'ne modern eğitim yuvası kazandıran Ankaralı işadamı Mehmet Durmaz, binayı 3 yıldır teslim etmeyince, öğrenciler asırlık eski binada ilkel koşullarda öğrenim görmek zorunda kaldı. İşadamı Durmaz'ın, yeni okul karşılığında, eski okulu ve bahçesindeki muhteşem mozaiklerle kaplı kütüphane olarak kullanılan tarihi yapıyı müze yapmak üzere istediği belirtildi.

Silah fabrikası sahibi işadamı Mehmet Durmaz, Gümüşlük'te 5 yıl önce kendisine ait 5 dönüm araziye, 16 derslikli modern bir ilköğretim okulu binası yaptırmaya başladı. İnşaat tamamlanmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmeyince Gümüşlük İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 400 öğrenci, 93 yıllık eski binada ders görmeye devam etmek zorunda kaldı. Taşımalı eğitimin yapıldığı 9 derslikli okulda, 50- 55 kişilik sınıflarda eğitim görmeye çalışan çocuklar çile çekerken, yeni binanın bahçesinde inekler otlamaya başladı. Gümüşlük halkı, kaymakamlık ve belediyeye başvurarak işadamını şikayet etti.

Gümüşlük Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Mehmet Ülküm, okul yapılacak arsanın parselizasyon, inşaat ve iskan ruhsatlarıyla ilgili işlemleri en kısa sürede tamamladıklarını belirterek, şunları söyledi:

?İşadamı tüm bunları yaptırırken hiçbir talepte bulunmadı. Benim de eğitim gördüğüm eski bina ihtiyaçlara cevap vermediği için, işadamı Durmaz'ın hayır için yaptırdığını söylediği okul binasını coşkuyla karşıladık. Belediye ve belde halkı olarak her türlü yardım ve desteği sağladık. Okul bitti, ancak Durmaz, şu anda eğitim görülen eski okul binasını, çevresinde üç bin yıllık mozaiklerin bulunduğu, okul kütüphanesi olarak kullanılan 300 yıllık diğer binayı ve arsasının kullanma hakkının, 49 yıllığına kendisine verilmesini istiyor. Aksi taktirde yaptığı yeni okulu bağışlamayacağını söylüyor. İnşaatı bitirilen okul üç yıldır inat yüzünden açılamıyor. Hayır ve bağış karşılıksız yapılır. Eski okul binasını bana verin, ondan sonra okulu bağışlayayım demekle hayır olmaz. Okulu yaptırırken bize böyle şartlar koşmamıştı. Şartlı okul yapacaksa kendisi özel okul açsın.''

PROTOKOL DE YAPMAMIŞ

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, işadamının binayı yapmadan önce Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzalamadığını söyledi. Kalkan, ?Ancak işadamı Muğla Valiliği'ne okulu bağışlamak istediğine yönelik dilekçe vermiş, valilik dilekçeyi işleme koymuş, il genel meclisinin oluru bekleniyor. İşadamının okulu teslim edip etmeyeceği, valiliğin okulu kabul edip etmeyeceği şu anda kesin değil'' dedi.

Silah sanayiinde faaliyet gösteren işadamı Mehmet Durmaz'ın avukatı Göray Karadut, bahçesinde ineklerin otladığı yeni okulun, Durmaz'ın başkanlığını yürüttüğü Gümüşlük Çevre ve Eğitim Vakfı tarafından yaptırıldığını söyledi.

Mehmet Durmaz'ın babası Kemal Durmaz'ın adını taşıyan okulla ilgili bilgi veren Karadut, ?Okulu bitirdik, içini de döşedik, eğitime hazır hale getirdik. Vakıf aracılığı ile bağışlanacak okulun karşılığında halen eğitime devam edilen Gümüşlük İlköğretim Okulu binasıyla bahçesindeki binlerce yıllık mozaiklerin bulunduğu diğer binayı alıp müze yapmak için vakıf adına Milli Eğitim Müdürlüğü'nden istekte bulunduk. Bu gerçekleşirse Sayın Durmaz ekonomik destek verdiği Myndos kazılarından elde edilen eserleri sergilemek için burayı müze yapacak. İddialar abartılı'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber