Hükümet GAP için muslukları açacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında hükümet ve devlet bürokrasisinin temsilcileri Diyarbakır'da yerel yönetimler, iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) teknik desteği ve AB'nin finansı ile GAP'ta Rekabet Stratejisi Araştırması yapıldığını anlatan Bakan Ekren, GAP'ın tamamlanması için 3 sektöre teşvik verileceğini söyledi.

Mardin, Siirt, Şanlıurfa'dan sonra Diyarbakır Class Otel'de düzenlenen GAP Ekonomi Koordinasyon Toplantısını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren koordine etti.

Toplantının açış konuşmasını yapan Bakan Ekren, GAP projesinin ilk çalışmalarının 1936'da Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla yapıldığını, ama bugünkü projenin 1988'de planlandığını söyledi.

GAP'ın kaynak değerlendirme, gelir ve yaşam kalitesinin arttırılması, ülkenin kalkınması gibi amaçlarının bulunduğunu ifade eden Bakan Ekren, GAP'a yapılan yatırımlar konusunda istatistiki bilgiler verdi.

Elektriklerin kesilmesi üzerine Bakan Ekren konuşmasına kısa bir süre ara vermek zorunda kaldı. Otel jeneratörünün devreye girmesi üzerine konuşmasına devam eden Ekren, BM'nin teknik desteği ve AB'nin finansı ile GAP'ta Rekabet Stratejisi Araştırması yapıldığını söyledi. "Yenilenebilir enerji", "tarım, organik tarım" ve "turizm" gibi ana sektörler belirlendiğini ifade eden Ekren, sektörel ve bölgesel teşviklere gireceklerini bildirdi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın Cazibe Merkezleri Projesi, kalkınma ajanslarının rol ve etkilerine önem verdiklerinin altını çizen Ekren, kalkınma ajanslarının bölgesel, sosyal ve kültürel değişikliğin oluşturulabileceğini, yerel yönetimler ve dinamiklerden eleştiri ve katkı beklediklerini de ifade etti.

Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise bölgenin, kentin ve belediyenin sorunlarına ilişkin bir sunum yaptı.

Baydemir, "Kamu yatırımlarının oranının ciddi olarak arttırılması", "teşviklerin pozitif destekle kente ve bölgeye kaydırılması", "GAP sulama kanallarının yaşama geçirilmesi", "Uluslar arası sivil havaalanının yapılması", "Çevre yolunun yapılması", "belediye gelirlerini düzenleyen kanun taslağının adil hale getirilmesi" gibi çözüm önerilerini sıraladı.

Gazetecilerin soruları üzerine Baydemir, toplantıyı; "Belediye başkanlığı dönemi içinde katıldığım en verimli, en kapsamlı yetki ve sorumlulukları itibarıyla da en sonuç alıcı olduğuna inandığım bir toplantı" diye değerlendirdi.

"DTP VEKİLLERİ KALKINMAYI ÖNEMSER"

Baydemir, DTP milletvekillerinin toplantıya katılmamasının bir tavır olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin bir soruya da "Kesinlikle bir tavır olduğuna inanmıyor, bir tavır olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen teknik bir sorundur. Ama bunu vekillerimize sormak lazım. Meclis'teki yoğunluğun da bir katkısı olmuş olabilir. Ekonomik ve sosyal kalkınmayı çok önemsediklerini çok yakından bildiğimi rahatlıkla ifade edebilirim" şeklinde cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber