K.Irak'ta ilk nokta vuruşu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Aralık 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, Bakanlar Kurulu'ndan sınır ötesi operasyon için yetki aldıktan hemen sonra, dün ilk operasyonu gerçekleştirdi. Hakkari-Çukurca yakınında, sınırın Irak tarafında bir kampta 50-60 kişilik terörist grup saptanınca; Şırnak'ta konuşlu 6 Cobra helikopter havalandı. Skorsky'ler de bölgeye yaklaşık 100 Bordo Bereli'yi indirdi. Irak topraklarındaki kamp havadan bombalanırken, arazideki çatışmada da PKK'lı teröristlere ağır kayıplar verdirildi. Özel Birlikler, operasyonun ardından Türkiye'ye döndü.

?OPERASYONLAR SÜRECEK'

Operasyon, Genelkurmay'ın internet sitesinden ?anında' duyuruldu. Açıklamada, ?1 Aralık günü istihbari çalışmalar kapsamında, Irak hudutları içinde, 50-60 kişilik PKK'lı terörist grup tespit edilmiştir. Üzerine, ateş destek vasıtaları ile yoğun bir uygulama yapılan terörist grubun önemli ölçüde zayiat verdiği, teknik vasıtalarla tespit edilmiştir? denildi. Genelkurmay, ?Bölgeye ihtiyaç duyulduğunda diğer unsurlarla da müdahale edilecektir? diyerek sınır ötesinde operasyonların süreceğinin işaretini de verdi. Genelkurmay'ın internet sitesindeki ikinci açıklamada da, TSK'nın 28 Kasım 2007 tarihinden itibaren sınır ötesi harekat konusunda yetkilendirildiği hatırlatılarak şöyle denildi:

?Türk Silahlı Kuvvetleri; kendisine verilen yetki çerçevesinde, Irak'ın kuzeyinde bulunan teröristleri etkisiz hale getirmek için gereken askeri tedbirleri alacaktır. Bu kapsamda; ilk operasyon 01 Aralık 2007 tarihinde icra edilmiş olup, elde edilen istihbarata bağlı olarak operasyonlara devam edilecektir. İcra edilecek operasyonlar, münhasıran PKK KONGRA-GEL terör örgütünü hedef almakta olup, Irak'ın kuzeyinde yaşayan halka ve Türk Silahlı Kuvvetlerine düşmanca bir harekette bulunmadıkları sürece, yerel gruplara karşı değildir.?

Türkiye'nin operasyona hakkı var

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Almarah Belk, ?'Türkiye'nin, teröristlere karşı kendisini savunmaya hakkı vardır'' dedi. Belk açıklamasında, Irak içindeki PKK teröristlerine karşı operasyon haberleri konusunda ayrıntılara ilişkin bilgisi olmadığı için bu konuda yorum yapmak istemediğini belirtti. Belk, ?'Şunu söyleyebilirim ki, Türkiye'nin, teröristlere karşı kendisini savunmaya hakkı vardır ve askeri eyleme başvurmaya yönelik herhangi bir karar, Türk Hükümeti'nin kararıdır'' dedi.

?BİLGİMİZ YOK'

Bu arada, Bölgesel Kürt Yönetimi ve Irak'taki ABD ordusu, operasyon konusunda kendilerinde bir bilgi olmadığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber