Ayrıcalıklar yüzünden savcılar soruşturma yürütemiyor

Haber Giriş : 06 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Çiçek, Yargıtay-MİT-Çakıcı skandalını değerlendirirken, savcıların ayrıcalıklar yüzünden Türk milleti adına soruşturma yürütemediğini söyledi. Türkiye'yi ?ayrıcalıklar demokrasisi' olarak niteleyen Çiçek, ?Anayasa'dan kaynaklanan ayrıcalıklar Çin Seddi gibi savcılarımızın önüne set çekiyor' dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türk yargısının önündeki en önemli engelin Anayasa ve yasalarda bazı kesimlere verilmiş ayrıcalıklar olduğunu söyledi. CNN Türk'e konuşan Çiçek, Türkiye'de ayrıcalıkların sadece milletvekillerine ilişkin olmadığını, Türkiye'nin bir ?ayrıcalıklar demokrasisi' olduğunu vurguladı. Çiçek, Yargıtay-MİT-Çakıcı olayını anımsatarak şunları söyledi:

FATURA YARGIYA ÇIKIYOR

?Olay savcıya intikal ediyor, savcı soruşturma yapacak. Diyelim ki dört parçalı bir resim, savcının burada ancak bir parçasından soruşturmayı götürme imkanı var. Onun dışındakilere gelince, Anayasa'dan yasadan kaynaklanan bu ayrıcalıklar, Çin Seddi gibi bizim savcılarımızın önüne set çekiyor. Bu da faturayı yargıya çıkarıyor. Bugün Türk yargısının önündeki en önemli problem bana göre özellikle yolsuzluk dosyalarında başka türlü dosyalarda bu ayrıcalıklardır. Bu ayrıcalıkların Anayasa'da dayanakları var.

HERKES HESAP VERSİN

Gelin bu ayrıcalıkları kaldıralım. AB ülkelerinde bu ayrıcalıklar nereye kadarsa bunları oraya inderilim, fazlalıklarını kaldıralım. Savcı bir karede soruşturma yapıyor tam delile ulaşacak o zaman soruşturmayı yapacak makam da değişiyor, soruşturma usulü de değişiyor, kararı verecek olanlar da değişiyor. Vatandaş da bunu bilmediği için ?Valla bir şey çıkmıyor elin oğlu adamını ayarladı' diyor, kast edilenler de hep bizim hakim ve savcılarımız oluyor. Ayrıcalıkları kaldıralım herkes hesabını versin. Türk milleti adına yargılama yapıyor ama Türk milleti adına bu soruşturmayı bizim savcılarımız yürütemiyor.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber