TTK çalışanı, 40 yıl sonra bile dava açsa, tazminat davasını kazanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) meslek hastalığına yakalanan madencilere, işten ayrıldıktan 40-50 yıl sonra bile açtıkları tazminat davalarını kazanmaları nedeniyle 1996'dan bugüne 55 milyon 342 bin 38 YTL tazminat ödendi. Kurumda çalışan madencilerde Kronik Obstriktüf Akciğer Hastalığı (KOAH), pnömokonyoz (mesleki akciğer toz hastalığı) ve akciğer kanseri görülebiliyor. TTK'dan ayrılan ya da emekli olan çalışanların maluliyetleri belirlenerek kıdem tazminatları ödenmesine karşın, işçiler kurumdan ayrıldıktan yıllar sonra iş mahkemelerine avukatları aracılığıyla mesleki hastalıklarının arttığı gerekçesiyle tazminat davası açıyorlar.

'Yasal boşluğu kullanıyorlar'

İlgili kanunda ise bir kişinin işten ayrıldıktan sonra 10 yıl içinde kurumla ilişkisinin bittiğine yönelik düzenlemeler olmasına karşın Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'nun bu süreyi uzatması kurumu tazminat

ödemeye mahkûm ediyor.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, bazı kişilerin yasal boşluklara sığınarak kurumlarını dava ettiklerini, bundan dolayı da ödenen tazminatların kurumun zararının artmasına yol açtığını söyledi. Dağdelen, şöyle konuştu: "Ancak, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'nun süreyi uzatma yetkisi var. Bugüne kadar müracaatların tümünde süreyi uzattı. Madenci 50 yıl önce ayrılsa da meslek hastalığına yakalanmıştır deniliyor. Kanunda değişiklik yapılmasına yönelik müracaatta bulunduk. Çünkü, bu yıl ödediğimiz 25 milyon YTL'yi aşkın tazminat yıllık yatırım tutarımızdan fazla."

46 yıl sonra tazminat

TTK'nın çeşitli yıllarda kurumdan ayrılan ya da emekli olan madencilere yönelik ödediği tazminatlar arasında uzun yıllar sonra açılan davalarda kazanılan yüklü miktardaki ücretler dikkat çekiyor.

Kurumda 1953'te girdiği işten 1961'de ayrılarak bir bankada işbaşı yaptığı bildirilen 72 yaşındaki Sefer A., 2 Mart 2006'da avukatı aracılığıyla yüzde 72 maluliyet raporu alarak TTK'yı iş mahkemesine dava etti. Görülen duruşmaların ardından yerel mahkeme TTK'yi 58 bin YTL'si tazminat olmak üzere yasal faizle birlikte 82 bin 351 YTL ödemeye mahkûm etti.

Zonguldak'taki iş mahkemelerine 1996 yılından bugüne kadar dava açanlardan 37 bin 380'ine Türkiye Taşkömürü Kurumu 55 milyon 342 bin 38 YTL tazminat ödedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber