İngiltere'de vize başvurusu yapan kişiden parmak izi alınacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) gerçekleşen basın toplantısında İngiltere'nin 120 ülkede uygulamaya koyduğu biyometrik veri alımına dayalı yeni vize sistemi konusunda bilgi aktarıldı. Toplantıya İngiltere'nin İzmir Konsolosu Willy Buttigieg, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu Vize Müdürü Jon Whalley ile İTO Başkan Vekili Jak Eskinazi katıldı.

İngiltere'de perşembe gününden itibaren vize başvurusu yapan kişilerden dijital fotoğraf ve parmak izleriyle veri toplanmasını öngören 'Biyometrik' uygulama İZTO'da anlatıldı. Yeni vize sistemine göre, İngiltere'ye vize almak isteyenler internetten online başvuru yapıp İstanbul ve Ankara dışındakiler vize ücretini de internet üzerinden kredi kartı ile ödedikten sonra biyometrik tarama merkezine giderek parmak izi verecek. Toplantıda beş yaşından büyük herkesin parmak izi vermek zorunda olduğu, her vize başvurusunda kişinin parmak izini vereceği, bunun için ek ücret alınmayacağı ve verilerin 10 yıl boyunca saklanacağı belirtildi.

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu Vize Müdürü Jon Whalley, parmak izi alınması işleminin en fazla 5 dakika sürdüğünü belirterek hızlı ve basit bir uygulama olduğunu söyledi. Bursa, İzmir ve Gaziantep'te kurulacak biyometrik uygulama merkezlerine başvuruda bulunacak kişilerin internet üzerinden ödeme yapmaları gerektiğini belirten Whalley, başvuru neticesinin kişinin belirleyeceği adrese gönderileceğini söyledi. İzmir'deki konsolosluğun ne zaman vize başvurularını kabul edeceğine yönelik soru üzerine

Whalley, İzmir'in kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, "İzmir, çok önemli ticaret ve eğitim merkezi. Burada biyometrik uygulamaya ilişkin açtığımız merkez de bunun bir göstergesi. İnsanların başvurusunu kolaylaştırmak istedik. Türkiye ile ilişkilerimiz ticari ve eğitim açısından çok önemli. Özellikle eğitim sektöründe Türkiye çok önemli pazar. Öğrenciler ve iş adamları için vize işlemlerini basitleştirmek istiyoruz" dedi.

İngiltere'nin İzmir Konsolosu Willy Buttigieg ise, "Böyle bir düşünce yok. İzmir'deki konsolosluğumuz çok ufak" diye konuştu.

İZMİRLİ İŞ ADAMLARINA 24 SAATTE VİZE İMKANI

İZTO Başkan Vekili Jak Eskinazi, oda ile İngiltere Başkonsolosluğu arasında hızlı vize alımını sağlayan anlaşmayı hatırlatarak, "İmzaladığımız BEP anlaşması ile protokole üye firmalar 2 günde vize alabiliyor. Başkonsolosluk bu işlem süresini hızlı işlem kategorisine giren tüm üyelerimiz için 24 saate düşürdü. Bu kategoriye girmeyenlerin başvuruları 5 günde sonuçlanıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber