Öğrenciler, kaloriferler yanmadığı için okula gidemiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2007 14:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Göktepe köyünde bulunan ilköğretim okulunun öğrencileri, kaloriferler yanmadığı için okula gidemiyor.

İlköğretim okulları için yapılacak yakıt ihalesi gecikince öğrenciler üşüyerek sınıflarda ders yapmak zorunda kaldı.

Soğuklar nedeniyle birçok öğrenci okula gitmek istemezken, bazı öğretmenler gelen öğrencilerle sınıflarda 'tek ayaklı leylekleri oynadıklarını' söyledi.

Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya ise anlatılanların aksine okullarda yakıt sorunun olmadığını iddia etti.

Tunceli'deki ilköğretim okullarının kışlık yakıt ihalesi gecikince öğrenciler kışın iyiden iyiye etkisini gösterdiği şu günlerde buz gibi sınıflarda eğitim ve öğretim yapıyor. Bazı okullar geçmiş yıllardan kalan yakıtla bu süreci atlatmaya çalışırken, yakıtı olmayan okullarda öğrenciler ya okula gitmiyor ya da eldiven ve parkelerler buz gibi sınıflarda ders yapıyor.

Mazgirt ilçesine bağlı Göktepe köyünde bulunan ve 75 öğrencisi olan Göktepe İlköğretim Okulu da öğrencilerin soğukta eğitim ve öğretim yaptığı okullardan. Okulun yakıtı olmadığı için öğrenciler buz gibi sınıflarda ders yapıyor. Birçok aile ise kaloriferler yanmadığı için çocuklarını okula göndermiyor.

Öğrencilerden Haydar Can Sonar, soğuktan yazı yazamadıklarını belirterek, "Herkes üşüyor, hatta küçük çocuklar bile eve gönderiliyor. Olanlar çok yardım edin." dedi.

Altıncı sınıf öğrencisi Delal Canpolat da birçok öğrencinin soğuklar nedeniyle okula gelmediğini ifade ederek, "Kaloriferlerimiz yanmadığından dolayı okula gelmiyoruz. Bazı arkadaşlarımız çok üşüyor, hasta oluyorlar hastalıklarından dolayı okula gelmiyorlar. Sonra sularımız akmıyor. Sularımız akmadığından dolayı herkes hasta oluyor. Ders işlediğimizde çok ellerimiz üşüyor yazı yazamıyoruz" diye konuştu.

Çocuklarını buz gibi okula göndermek istemediklerini ifade eden veliler de bu duruma tepkili.

Okulun kaloriferleri yanmadığı için soğukta çocuğunu okula göndermek istemediğini ifade eden İsmail Ateş, "Çocuklarımız küçük olduğu için eve gönderdik. Geçen yıldan kalan kömür yanıyordu o da bitti bundan sonra yakıt gelmezse hiç yanmayacak. Öğrencilerimiz için yapacak bir şey yok. Bundan sonra ya hasta olacaklar ya da evlerine gidecekler" dedi.

Köy Muhtarı Ali Akyıldız da okulda kaloriferlerin yanmamasının yanında suyun da olmadığını belirterek, "8-10 yaşındaki çocuklar okulda ısınmayınca ne yapacak evlerine dönecek. Maddi durumları da iyi değil ki başka bir okula götürsünler" diye konuştu.

Yeğenlerinin okula gitmek istemediğini kaydeden Cem Canpolat ise "Yeğenlerim diyor ki 'kendimizi mi ısıtalım yoksa hocayı mı dinleyelim diyorlar. Yani buna bir çare bulunması gerekiyor. " şeklinde konuştu.

Artık okula gitmeyi bile istemediklerini dile getiren 8. sınıf öğrencisi Serap Özgül ise kız çocuklarının okula gitmesi için yapılan kampanyalara değindi.

Özgül, "Televizyonlarda izliyoruz kampanyalar var. Baba beni okula gönder, haydi kızlar okula, bu kampanyaları izliyoruz onlar için üzülüyoruz. Ama bizim de her sabah kalktığımız zaman okula gelme hevesimiz yok. Yalvarıyoruz okula gitmemek için göndermeyin bizi okula, yapacağımız bir şey yok gördüğünüz gibi okulda birçok sorun var" şeklinde konuştu.

'OKULDA LEYLEKLERİ OYNUYORUZ'

Aynı okulda öğretmenlik yapan Eğitim Sen Tunceli Şubesi Eğitim Sekreteri Hasan Taşkın ise sınıflarda tek ayaklı leyleği oynar duruma geldiklerini dile getirerek, "Böyle devam ederse öğrencilerimizin; öğretmenlerimizin büyük bir bölümü bir iki hafta sonra raporlar alacaktır ve eğitim ve öğretim Göktepe'de aksayacaktır. Bazı öğrenciler okula gelmemektedir. Bugün birinci, ikinci sınıflarımız; ana sınıfı öğrencilerimiz okula gelmemektedir. Okula gelen öğrencilerimiz de sınavları olduğu için gelmiştir. Gerek bizler gerekse öğrencilerimiz sınıflarda tek bacaklı leyleği oynuyoruz. Soğuktan ayaklarımızın birini kaldırıp birini koyuyoruz. Bu ortamda ne sağlıklı bir eğitim öğretim hizmeti yürütülür ne de çalışılır. Eğitim ve öğretimde verimden söz etmekten mümkün değil. Biz yetkilileri buradan görevlerini yapmaya, soruna bir an önce çözüm bulmaya çağırıyoruz. Ortada en önemli sorun yakıt sorunu vardır." dedi.

İddialara ilişkin Tunceli Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya ise 3 Aralık tarihi itibariyle yakıt ihalelerinin yapıldığını hiçbir okulda yakıt sorunun olmadığını iddia etti.

Şahinkaya, "İlköğretim okullarımızın, yakacak ihalesini, okul öncesi eğitim kurumlarımızın yakacak ihalesini yaptık. Aralık 3'ü itibariyle ihalemiz bitti. Bu tarihe kadar da okullarda olabilecek sorunları önlemek için, yakacak ihtiyaçlarını yine daha önceden 2007'nin Mayıs ayında yaptığımız ihaleyle karşılamıştık. Bugün itibariyle okullarımızda yakacak sorunu yoktur. İhalemiz de bitmiştir. 10 gün süre verdik müteahhide. 10 gün içerisinde okullarımıza yakacak verilecek. Sorunsuz bir kış mevsimi geçireceğiz yakacak konusunda" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber