YÖK'ten 4 yılda sadece 22 intihale ceza

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 09:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dün son kez YÖK Genel Kurulu'na başkanlık eden Erdoğan Teziç, üyelere veda etti.

Erdoğan Teziç'in başkanlık yaptığı 4 yılda YÖK tarafından sadece 22 öğretim üyesi intihal yaptığı gerekçesiyle cezalandırıldı. YÖK, aynı dönemde üniversitelerle ilgili yapılan şikayetler sebebiyle 43 rektör hakkında soruşturma açtı.

Akademik camiada en ağır suç olarak görülen intihal (bilimsel hırsızlık) sebebiyle 4 yılda sadece 22 öğretim üyesine ceza verildi. Akademisyenler, bu sayının 'çok az' olduğu konusunda hemfikir olurken; üniversitelerin intihal olaylarına karşı daha duyarlı olması istendi.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç dönemini kapsayan faaliyet raporunda, YÖK'te en çok gündeme gelen disiplin suçlarından birinin intihal ile ilgili konular olduğu vurgulandı. İntihal iddialarıyla ilgili üniversitelerde soruşturma yapılarak dosyaların Yüksek Disiplin Kurulu'nda ele alındığı belirtilen rapora göre, intihal nedeniyle YÖK'e 2004'te 6, 2005'te 17, 2006'da 13, 2007 yılında 9 teklif dosyası geldi. Değerlendirme sonucunda 'intihal suçu sabit görülen' 22 öğretim üyesine ceza verildi. Yükseköğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 11. maddesine göre 'bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi gösterme' üniversite öğretim üyesi mesleğinden çıkarmayla cezalandırılıyor.

2003-2007 yılları arasında YÖK'e üniversitelerle ilgili yapılan şikayetler nedeniyle 43 rektör hakkında çeşitli nedenlerle soruşturma açıldığı bildirildi. Bu soruşturmaların bir bölümünün devam ettiği, bir bölümünün de 'sonuçlanmış ve yargı aşamasına gelmiş' olduğu kaydedildi. Rektörler hakkındaki şikayetler YÖK tarafından, üniversitelerdeki diğer personel hakkındaki şikayetler ise ilgili üniversite rektörlüklerince incelenerek sonuçlandırılıyor.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, üniversitelerin YÖK'e bildirdiği intihal rakamlarının çok az olduğunu iddia etti. Üniversitelerin mutlaka yüksek lisans ve doktora yapacak öğrencilere bilim etiği ve tez yazılırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında ders vermesini isteyen Yeşildere, "Eski yayınları araştırsanız birçok yayının yurt dışından alınmış olduğunu görürsünüz. Belli bir makamda olup da intihal yapanlar kayırılıyor. Ayrıca üniversitelerdeki intihaller tam olarak ortaya çıkarılamıyor. Rektörü desteklemişseniz intihal dosyanız işleme konulmaz, rektöre yakın olanların intihalleri, başıma iş gelir diye, ihbar edilmez." dedi.

Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği Şefik Dursun da YÖK'e bildirilen intihal vakalarının az olduğu görüşünde. Dursun, "Rektörler kendilerine göre intihal iddialarını değerlendiriyor, çoğunu da YÖK'e bildirmiyorlar."diye konuştu .

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Rıdvan Karluk da, üniversitelerin bildirdiği 45 intihal dosyasını 'fevkalade az' diye niteledi. Bir doçentlik tezinin önsüzüne kendinden habersiz isminin yazıldığını, bu şekilde tezin jüriden geçtiğini söyleyen Karluk, intihal olaylarının YÖK'e bildirilenden çok daha fazla olduğunu, üniversitelerin bunu YÖK'e intikal ettirmediğini belirtti.

Gül'e kitabını hediye etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi sona eren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'i kabul etti. Veda ziyaretinde bulunan Teziç, Gül'e imzalı Anayasa Hukuku kitabını hediye etti. Görüşme 20 dakika sürdü. Teziç, "Anayasa Hukuku kitabımın 12. baskısı yeni çıkmıştı. Onu kendilerine sundum." dedi.

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber