Hastalar gelecek yıl hekim seçme özgürlüğüne kavuşacak

Haber Giriş : 08 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlar, devlet hastanelerinde artık istedikleri hekime muayene olabilecek. Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçirmeye hazırlandığı hekim seçme özgürlüğü sistemine göre hastalar, polikliniklerde diledikleri doktora görünebilecek.

Hastanelerden her uzman hekime ayrı bir poliklinik odası tahsis etmelerini isteyen Bakanlık, uygulamanın altyapısının da bir an önce hazırlanması talimatı verdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uygulamanın, altyapısını hazırlayan hastanelerde pilot olarak başlatılacağını, 2005 yılında da tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'nın en büyük projelerinden biri olan ?hekim seçme özgürlüğü' sistemi için düğmeye basıldı. Konuyla ilgili bir genelge yayınlayan Bakan Akdağ hastanelerde en büyük sorunların poliklinik hizmetlerinde yaşandığını aktardı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda 2003 yılında yaklaşık 70 milyon hastaya poliklinik hizmeti verildiğini belirten Akdağ, poliklinik odalarının artırılmasıyla kuyrukların azaltılabileceğini vurguladı. Akdağ, hasta memnuniyetini sağlamak için de vatandaşlara hekimlerini seçebilme hakkının tanınacağını ifade ederek, "Uygulama, şartları ve altyapısı uygun olan hastanelerde pilot uygulama olarak başlatılacak daha sonra da tüm ülkeye yaygınlaştırılacak" dedi.

İsimler listeden seçilecek

Bakanlığın genelgesinde tüm hastanelerden, aktif olarak çalışan uzman hekimlere birer oda tahsis edilmesi istendi. Genelgeye göre hekim seçme özgürlüğü sistemini uygulayan hastanelerde poliklinik hizmeti sunan tüm hekimlerin isimleri herkesin görebileceği şekilde belirli noktalara asılacak. Ayrıca, poliklinik hizmetlerinin sunulduğu yerlerde hastaları bilgilendirmek, yönlendirmek ve uzman hekimlerin hastalarla ilgili sekreteryasını yürütmek üzere yeteri kadar tıbbi sekreter ile danışma ve rehberlik hizmetleri için sağlık personeli görevlendirilecek. Sekreteryadakiler hastaları hekim seçme uygulaması ve nasıl yararlanacakları konusunda bilgilendirilecek, ancak belirli bir hekime yönlendiremeyecek. Bakanlık 2004 yılı başından itibaren döner sermaye paylarının personelin performansına göre dağıtılmasını öngören bir sistem başlatmıştı. Buna göre hekimler yaptıkları muayene ve tıbbi işlemlerle orantılı biçimde döner sermaye payı alıyor. Hekim seçme özgürlüğü uygulaması performansa dayalı döner sermaye sistemiyle bağlantılı şekilde uygulanacak. Hastalar tarafından daha çok tercih edilen doktorlar, yüksek performansları sayesinde daha fazla para kazanabilecek. Sağlık Bakanlığı, bu yolla hekimlerin hastalarıyla daha iyi ilgilenlenmelerini ve hasta memnuniyetini artırmayı hedefliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber