Erdoğan ve Gül aynı uçağa binmedi... Peki neden?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dün cenaze için İstanbul'a gelen Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül, dönüşte aynı uçağa binmedi. Devletin zirvesindeki iki isim beraber-indeki bakanları da paylaştı. Peki neden

Ülkelerin ve büyük holdinglerin özen gösterdiği ?güvenlik önlemi? dün Türkiye'de uygulandı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan dün İstanbul'da Prof. Zaim'in cenaze törenine katıldıktan sonra 25 dakika arayla Ankara'ya uçtu. Gül ve Erdoğan ?güvenlik? gerekçesiyle aynı uçağa binmedi, beraberindeki bakanları da paylaştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul'dan 25 dakika arayla ayrı uçakla dönüş yaptı. Başbakanlığa ait ANA uçağını Gül'e tahsis edilirken, Başbakan Erdoğan için özel uçak kiralandı.

25 dakika arayla uçtular

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, dün İstanbul'da Prof. Sabahattin Zaim'in cenazesine katıldılar. Başbakan Erdoğan İstanbul'a önceki gün akşam Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte gitti. Erdoğan'ı İstanbul'a götüren ANA uçağı, dün de Cumhurbaşkanı Gül'e İstanbul'a götürdü. Gül'e, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve eski Tarım Bakanı Sami Güçlü ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de eşlik etti.

Özel uçak kiralandı

Cenaze töreninden sonra Gül ve Erdoğan, aynı saatlerde Ankara'ya dönmek istedi. Ancak Cumhurbaşkanı ve Başbakan ?güvenlik önlyemi? olarak ayrı uçaklarla dönmeyi ve kabine üyelerini de ayrı uçaklara bölüştürmeyi tercih etti.

Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra devletin zirvesinde 'uçak havuzu'oluşturuldu. ANA, ATA ve GAP uçakları ortak kullanılmaya başlandı. GAP'ın bakımda olması, ATA'nın ise TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı resmi ziyaret için Kuveyt'e götürmüş olması nedeniyle havuzda dün için kullanılabilir durumda sadece ANA uçağı kaldı. Protokol kurallarına uyularak ANA uçağı Cumhurbaşkanı'na tahsis edildi ve Başbakan için özel uçak kiralamak zornunda kalındı.

Bakanları da paylaştılar

Erdoğan, 14:40'ta AK Havacılık'tan kiralanan TC-AKK kuyruk tescilli özel uçakla Ankara'ya hareket etti. Başbakan Erdoğan'a, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Bİnali Yıldırım ve Başbakanlık Basın Sözcüsü Akif Beki eşlik etti.

Başkan Erdoğan'ın Ankara'ya uçmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, havaalanına geldi. Kendisi için hazır bekletilen Başbakanlık'a ait 'ANA'uçağına binen Gül'ün yanında ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Enerji Bakanı Hilmi Güler yer aldı. ANA uçağı, Ankara'ya gitmek üzere 14:10'da havalandı.

Pakistan'da yaşandı

Dünyanın bütün gelişmiş üklerinde ve büyük holdinglerde güvenlik önlemi olarak ayrı uçak formülü uygulanıyor. Devlet çarkının başında olan, karar ve imza yetkisi taşıyan bir çok kişinin aynı uçakla seyahat etmesi, bir terör saldırısı riski veya teknik bir arıza veya kaza ihtimali nedeniyle riskli görülüyor. Bu nedenle zaman zaman kaayolunda ama havayolunda mutlaka ayrı araç kullanılmasına özen gösteriliyor. 17 Ağustos 1988'de dönemin Pakistan Devlet Bakanı Ziya Ül Hak'ın tatbikat dönüşü bindiği C-130 tipi bir askeri uçağın havada infilak etmesi sonucunda Ziya Ül Hak'la birlikte, Pakistan Genel Kurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile ABD'nin İslamabad elçisi dahil 37 kişi hayatını kaybetti. Bu tür kazalar, riskin en aza indiilmesi konusundaki görüşlere güç kazandırdı.

Dünyada nasıl?

ABD: Başkan George W. Bush ve Başban Yardımcısı Dick Cheney güvenlik nedeniyle aynı uçakta seyehat etmiyor. Başkan'ın uçağı Airforce 1, Başkan Yardımcısı'nınki ise Airforce 2...

İNGİLTERE: İngiltere Veliaht Prensi Charles ve oğlu Prens William da aynı uçakta seyahat etmiyor. Çünkü William babasından sonra İngiliz tahtında ikinci sırada. Bu uygulama dünyanın bir çok krallığı ve monarşisinde geçerli.

Coca Cola yöneticileri: Yıllardır ülkemizde olduğu kadar ABD ve Avrupa'da da dolaşan bir şehir efsanesine göre Coca Cola'nın gizli formülü dünyada sadece 2 yönetici biliyor. Ve bu yöneticiler aynı uçakta seyahat etmiyor. Yoksa olası bir kazada Coca Cola formülü yok olabilir.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber