DSP Basın Müşaviri'ne çarparak ölümüne yol açan şoföre 3 yıl hapis

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 14:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

DSP Basın Müşaviri İsmail Aşçıoğlu'na otomobiliyle çarparak ölümüne neden olan Ahmet Zeki Baran, "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılırken, ehliyetine 2 yıl süreyle el konuldu.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın karar duruşmasına, Aşçıoğlu'nun eşi Ufuk ve oğlu Emrah Aşçıoğlu ile avukatları Mustafa Asım Kahyaoğlu, sanık Ahmet Zeki Baran ve avukatı Cavit Öztürk katıldı.

Ufuk ve Emrah Aşçıoğlu ile avukatları Kahyaoğlu, daha önceki iddialarını tekrarlayarak, sanık Baran'ın cezalandırılmasını talep ettiler.

Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, daha önce vermiş olduğu mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi.

Sanık Baran'ın avukatı Öztürk, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi raporuna itibar edilmesini, Baran ile ilgili asgari hadden ceza hükmüne gidilmesini, verilecek cezanın paraya çevrilmesini, eğer bu mümkün değil ise erteleme hükümlerinin uygulanmasını talep etti.

Sanık Ahmet Zeki Baran ise böyle bir olay nedeniyle hem kendi ailesini hem de Aşçıoğlu'nun ailesini mağdur ettiğini belirterek, "Böyle bir olay yaşanmasını istemezdim. Pişmanım. Takdiri mahkemeye bırakıyorum" dedi.

Yargıç Mehmet Nuri Öztürk, alkol nedeniyle 24 Ekim 2000 ile 23 Ocak 2001 tarihleri arasında 90 gün, 3 Haziran 2001 ile 2 Haziran 2002 tarihleri arasında 365 gün, hız nedeniyle 3 Haziran 2002 ile 2 Haziran 2003 tarihleri arasında 365 gün süreyle Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından sürücü belgesine geçici olarak el konulan Baran hakkında, 25 Mart 2007 tarihinde, sürücü belgesiz ve alkollü araç kullanmaktan İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince işlem yapıldığını kaydetti.

Olay günü geceleyin, Baran'ın, Korte Bar isimli yerde, Zeynep Enache isimli şahıs ile bir müddet kaldıktan sonra 06 ZE 329 plakalı araçla buradan ayrıldığını belirten Öztürk, sanığın, Cinnah Caddesi 72 numaralı bina önünde yolun karşısına yaya olarak geçmeye çalışan maktül İsmail Aşçıoğlu'na çarparak, ölümüne neden olduğunu ifade etti.

Olay sonrasında, Baran'ın, yanında bulunan Zeynep Enache adlı kişiyi bırakarak olay yerinden uzaklaştığını ve birkaç gün sonra yetkililere teslim olduğunu anımsatan Öztürk, bilirkişiler Prof. Dr. Nadir Yayla, Yrd. Doç. Dr. Şükriye Dilaver ve Öğr. Gör. Dr. Faik İnan tarafından düzenlenen 21 Eylül 2007 tarihli müşterek raporda, sanık Baran'ın, mahal şartlarına göre süratli olarak seyri ve dikkatsizliği sonucu kazanın meydana gelmesinde birinci derece asli kusurlu bulunduğunun belirtildiğini ifade etti.

Yargıç Öztürk, sanık Ahmet Zeki Baran'ın, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermekten subut bulan eylemine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 85/1. maddesi gereğince suçun işleniş biçimi, yer ve zamanı, mahiyeti, suç sebep ve saikleri, sanığın olay yerini terk etmesi hususları birlikte değerlendirildiğinde, 3 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Baran'ın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, suçun işlenmesindeki özellikler, geçmişi birlikte değerlendirildiğinde sanık hakkında TCK'nın 50. ve 51. maddelerinin uygulanmasına takdiren yer olmadığına karar

veren Öztürk, Ahmet Zeki Baran'ın sürücü belgesinin, TCK'nın /6.

maddesi uyarınca takdiren 2 yıl süre ile geçici olarak geri alınmasını kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber