Büyükanıt: Önce iç destek ortadan kaldırılmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Terör hem siyasallaştı, hem de legalleşti, legalleşmeyen tek onun silahlı terör boyutu" dedi.

"PKK Kongra/Gel Terör Örgütüne Yönelik Ekonomik ve İdeolojik Desteğin Kesilmesi" konulu sempozyumda konuşan Büyükanıt, bazı sempozyum katılımcılarının, "terörün siyasallaştığını" söylediğini belirterek, "Terör hem siyasallaştı, hem de legalleşti, legalleşmeyen tek, onun silahlı terör boyutu. Silahsız terör boyutu, ona bir katılımcı yorum da yaptı, siyasallaşması bitti. Legalleşme, legalleşmenin bir kısmı tamam, örgüt bazında legalleşme, örgütün legalleşmesi kaldı. O teklifler, şunlar, bunlar anayasa değişiklikleri..." diye konuştu.

Bir gazetecinin, Büyükanıt'ın "örgütün siyasallaştığı, legalleştiği" yönündeki sözlerini ve anayasa değişikliği çalışmalarını hatırlatması üzerine Büyükanıt, "(DTP'lileri kastederek) Anayasa ile ilgili değişiklik teklifi veriyorlar" dedi.

Büyükanıt, kamuoyundaki "Pişmanlık Yasası" tartışmalarını anımsatan gazeteciye de, "O konuda bir yorum yapmam, polemik yapmak istemem" dedi.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, teröre verilen dış ve iç desteğin birbirlerini tetikleyen dinamikler olduğunu ve içerideki destek olmasa dış desteğin bu kadar etki yapamayacağını belirterek, "Olaya bir bütünsellik içinde bakmadığımız zaman alabileceğimiz tedbirler mutlaka eksik kalır" dedi.

Bu sebeple iç destekle dış desteği birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını vurgulayan Büyükanıt, iç destek ve dış desteğin nasıl kesilebileceğine psikolojik ve ekonomik olarak bütünsel açıdan bakılması gerektiğini kaydetti. Büyükanıt, "Ama her şeyden önce içimize bakmak lazım. İçimizdekini ortadan kaldırmadan sadece dış destek, dış destek demeye çok fazla hakkımız yok" dedi.

Büyükanıt, şöyle devam etti:

"1984 yılından beri yapılan terör mücadelesinde insanlığın yüksek değerlerini, bazı değerleri elimizden kaçırdık. Ben o kurumu, bu kurumu suçlamıyorum. Hepimiz, biz de dahil kaçırdık. Bunlar çok önemli. Onlar bize sonra silah olarak döndü. Bu değerler dört tane. Birincisi insan hakları, ikincisi demokrasi, üçüncüsü özgürlük veya özgürlükler, dördüncüsü barış. Şimdi dikkatinizi çekiyorum. Bu kavramlar insanlığın yüksek değer verdiği kavramlar. Bunları şu anda kim kullanıyor? Biz mi kullanıyoruz, terör örgütü mü kullanıyor? İnsan hakları adeta terörist hakları haline dönüştü. Demokrasi öyle. Hepsinin konuşmasında dikkat ederseniz demokrasi, demokratik cumhuriyet... Özgürlük, kavramını bunlar kullanıyor. Barış, bütün yaptıkları şey; barış annelerini tutun, barış babalarını tutun her neyse bu kavramlar bizim elimizden çıktı. Şimdi burada bizim kusurumuz var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber