Kurban uyarısı!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Veteriner hekimlerden kurban uyarısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları veteriner sağlık raporu olmayan hayvanları almamaları konusunda uyardı.

Kurbanlıkların veteriner hekim kontrolünde kurban satış yerlerinden alınması gerektiğini ifade eden Alkan, "Kurban etini kesimin ardından 12-24 saat beklettikten sonra tüketin" dedi.

Alkan, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Dedeman Otel'de bir basın toplantısı düzenleyerek, kurbanlık hayvanların satışı, kesimi ve tüketilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinin arttığını, iller arasında hayvan sevki olduğunu ve buna paralel hayvan pazarları dışında, hayvan satış yerlerinin de çoğaldığını ifade eden Alkan, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskinin de bu dönemde arttığını vurguladı.

KURBANLIK HAYVAN SEVKİ

Hayvandan hayvana ve hayvandan insana birçok hastalığın bulaşabileceğini dile getiren Alkan, bu çerçevede hayvan sevkıyatı sırasında kuş gribinden, bruselloz, verem ve şarbona kadar birçok hastalığın da bölgeden bölgeye taşınabileceğini bildirdi.

Alkan, kurbanlık hayvan sevk ettirecek yetiştiricilerin, sığır cinsi hayvanlarını 2007 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılatmış olmaları veya herhangi bir nedenle aşılatmamış hayvanlarını sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılatmaları gerektiğini, kayıt altına altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine hiçbir suretle izin verilmeyeceğini söyledi. Menşe şahadetnamesi olmayan hayvanların da nakledilemeyeceğini belirten Alkan, ''Kurbanlık hayvanların nakledileceğini araçların temiz olması, veteriner hekim kontrolü olmayan hayvan sevkinin yapılmaması gerekiyor'' diye konuştu.

KURBANLIK HAYVAN UYARILARI

Konuşmasında kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları da anlatan Alkan, şu uyarılarda bulundu: ''Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu, ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmaması gerekmektedir.''

Kurban kesimlerinin Tarım Bakanlığı'ndan ruhsat almış mezbahaya ve kombinalar ile geçici kesim yerlerinde yapılması gerektiğinin altını çizen Alkan, kurbanlık hayvanların atıklarının ise sokak hayvanlarının ulaşabileceği cadde ve sokaklara değil uygun şekilde hazırlanmış, belirli derinlikleri olan çukurlara gömülerek imhasının sağlanması gerektiğini bildirdi.

KESİMDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Alkan, kurban kesiminin bu konuda deneyimli kişiler tarafından yapılması gerektiğine de dikkati çekti. Kesilecek hayvanın mutlaka sağlıklı hayvan olması, kesim öncesi hayvanın yorgun olmaması ve kesimden önce hayvana yaklaşık 12 saat boyunca yem verilmemesi gerektiğini anlatan Alkan, kurbanlık hayvanları kesim öncesi strese sokacak uygulamalardan kaçınılmasını istedi. Alkan, şu uyarılarda bulundu: ''Kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin, sağlıklı ve temiz olması gerekir.

Hastalıklı doku ve organın kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Kesim, mümkünse askıya alınarak yapılmalıdır. İç organlar, yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra, idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, hasta ve süt bulunan memeler gövdeden uzaklaştırılmalıdır.'' Alkan, kesim sırasında hastalık şüphesi bulunan hayvanın etkinin kesinlikle yenilmemesi ve hayır olarak dağıtılmaması gerektiğini de ifade etti.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Alkan, kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesinin beklenmesi, daha sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini söyledi. Kurban etinin, kesimden sonra 12-24 saat beklendikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Alkan, "Kesilen hayvanı hemen yerseniz kas yemiş olursunuz" diye uyardı.

Alkan, kurban etinin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde ve hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde konulmasının, etin kısa zamanda bozulmasına sebep olacağını da, bu nedenle eksi 35 derecede şoklanmış etin derin dondurucusu olan buzdolaplarında 1 yıla kadar saklanabileceğini, şoklanmadan derin dondurucuya konulan etlerin ise 2-3 ay içerisinde tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

Konuşmasının sonunda Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak kurbanlıklarını hayır olarak bağışlamak isteyenlere Kızılay ve Mehmetçik Vakfını tavsiye ettiklerini söyledi. Alkan, gazetecilerin sorusu üzerine ise AB ve Türkiye'de her türlü hormon kullanımının yasak olduğunu, ABD'de ise kontrollü olarak hormon kullanıldığını hatırlattı. Alkan, Türkiye'ye kaçak yollardan hormonların girdiğini ve gayri ahlaki şekilde kullanılabildiğini belirterek, bir hayvanda hormon bulunup bulunmadığının ancak laboratuvar incelemeleri sonucunda anlaşılabildiğini, dışarıdan yapılan kontrolle hayvanın hormonlu olup olmadığının anlaşılamadığını da sözlerine ekledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber