Savcı, zabıt kâtibine, 'Şişko, sen dincisin. Haydi içmeye gidelim' dedi, mahkûm oldu

Haber Giriş : 12 Aralık 2007 00:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, zabıt kâtibine ?şişko", "sen dincisin, hadi içmeye gidelim", "aptal herif? diye hitap eden Cumhuriyet Savcısının ?görevli memura sövme? suçunu işlediği gerekçesiyle verilen mahkûmiyet kararını onadı.

Burdur Ağır Ceza Mahkemesi üyesi, Nezihi Uğur Şanlı, Zabıt Katibi Ömer Selim Uz'a sürekli aşağılayıcı bir tarzda, ?şişko, sen dincisin, hadi içmeye gidelim? diye hitap ettiği ve bir keşif sırasında da herkesin duyabileceği bir biçimde ?Aptal herif, size laf söyleyince çarşafa dolanıyorsunuz? diyerek hakaret ettiği iddiasıyla ?görevli memura sövme? suçunu işlediği iddiasıyla yargılanmaya başladı.

- SAVCI, ?BEN APTALLARI SEVMEM?

Görevli memuru sövme suçunu işlediği iddiasıyla Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde yargılanan savcı Şanlı'nın ?şişko? ve ?Sen dincisin, para harcamazsın, hadi içmeye gidelim? gibi sözlerinin aşağılama ve küçük düşürme kastıyla değil aynı çalışma ortamında bulunmaktan kaynaklanan hoşgörü ortamında söylenmiş şaka niteliğinde bulunduğuna karar verildi. Duruşmada dinlenen tanıklar, Savcı Şanlı'nın bir keşif sırasında zabit katibi Uz'a söylediği iddia edilen, ?Bu tür aptallıklara dayanamam, ben aptalları sevmem? sözlerinin kime söylendiğinin anlaşılmadığını belirttiler. Daire, tanık ifadelerinin ardından savcı Şanlı hakkında görevliye sövme suçundan cezalandırılmasına yeterli, kesin, inandırıcı kanıt bulunamadığını belirterek beraatine karar verdi.

Savcı Şanlı'nın beraat kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık, itiraz gerekçesinde, savcı Şanlı'nın, maiyetinde bulunan bir memur adayını aşağıladığı ve bunu bilerek yaptığına dikkat çekildi.

Başsavcılığın itirazı sonrası dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul, Başsavcılığın itirazını yerinde görerek beraat hükmünün bozulmasına karar verdi. Bozma sonrası, dosya yeniden Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne gönderildi.

Daire, Kale Devlet Hastanesi'nden alınan raporda savcı Şanlı'nın aldığını iddia ettiği depresyon ilaçlarının şuuru bozucu bir etkisinin olmadığı bilgisinin yer aldığını, sanığın ceza ehliyetinin tam olduğunu dikkate alarak 299 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Kararda, zabıt katibi Uz'un hakaret iddiasıyla açtığı davadan vazgeçtiğine de dikkat çekildi. Savcı Şanlı, verilen kararı temyiz etti. Zabıt katibi Uz'a sövmediğini, sert şekilde uyardığını ve atılı suçun unsurlarının oluşmadığını iddia eden Savcı Şanlı'nın temyizi üzerine dosya yeniden Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul, dairenin verdiği mahkumiyet kararını onadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber