İki aylık bütçe maratonundan notlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2007 22:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mecliste, 2008 yılı bütçe maratonu yaklaşık 2 ay sürdü.

2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığına 17 Ekim 2007 tarihinde sunuldu. Bütçe maratonu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 25 Ekim 2007 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumla başladı. Komisyon, 30 Ekimde görüşmeye başladığı tasarıyı, yaklaşık 3 hafta süren çalışmadan sonra 22 Kasımda benimsendi.

TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler ise tasarının komisyonda benimsenmesinden 2 hafta sonra başladı. Tasarının tümü üzerinde 4 Aralık Salı günü yapılan görüşmelerde, siyasi parti liderleri görüşlerini açıkladı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da eleştirilere yanıt verdi. Tümü üzerindeki görüşmelerden sonra aralıksız 10 gün daha çalışan Meclis, 2008 yılı bütçesini 118 ret oyuna karşın, 315 oyla kabul etti.

Bütçenin tümü üzerindeki son konuşmalar ile açık oylamanın yapıldığı birleşime, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal katılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise çalışmaları sonuna kadar izledi. Genel Kurul çalışmalarına başladıktan sonra Meclise gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süre makamında çalıştı. Daha sonra Genel Kurul'a geçen Erdoğan, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin konuşmasını bir süre izledi.

Cuma namazını Meclis camisinde kılan; öğle yemeğini de Meclisteki makamında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile yiyen Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile de görüştü.

Bütçenin tümü üzerinde gruplar adına yapılan konuşmalarda hiçbir lider söz almazken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2008 bütçesinin kabul edilmesinden sonra kürsüye gelerek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını tamamlamasının ardından ilk olarak alkışlar arasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı ve kısa bir süre sohbet etti. Erdoğan, daha sonra CHP, MHP ve DTP grup başkanvekilleri, milletvekilleriyle, ardından komisyon sırasında bulunanlar, Divan Başkanlığı ve son olarak Bakanlar Kurulu üyeleriyle tokalaşarak bayramlaştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'den ayrılırken yaptığı açıklamada, ''2008 yılı bütçesi vatana, millete hayırlı uğurlu olsun'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber