Ekonomist Bakan Şimşek'i yazdı: Shakira hayranı, hızlı yükseldi, kıskanılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Aralık 2007 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

THE ECONOMIST MEHMET ŞİMŞEK'İ ANLATTI:

Shakira hayranı, hızlı yükseldi, kıskanılıyor

The Economist, Bakan Şimşek'in siyasetteki hızlı yükselişinin AKP içinde kıskançlığa neden olduğunu, ekonominin daha da yavaşlamasının faturasının bakana kesilebileceğini öne sürdü

EKONOMİ SERVİSİ

Son sayısında Türkiye ekonomisini değerlendiren The Economist dergisi, haberinin önemli bir bölümünü de Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e ayırdı. Dergi, hem Şimşek'in açıklamalarına yer verdi hem de portresini çizdi.

Haberde, Merrill Lynch'ten transfer edilen Şimşek'in "Piyasalar, dış çapaları sever" dediği ve Türkiye'nin dış şoklara karşı bağışık olmadığını kabul ettiği kaydedildi.

'Ücretler yüksek' sözü

Buna karşılık, Şimşek'in ufukta bir kriz görmediğini kaydeden dergi, Şimşek'in başlıca işinin hükümetin reforma olan bağlılığı için test oluşturan sosyal güvenlik reformunun geçmesini sağlamak olduğunu öne sürdü.

Bu çerçevede Şimşek'in Türkiye'de ücretlerin yüksek olduğunu söyleyerek bir fırtına yarattığını anımsatan The Economist, "Şimşek'in gerekeni yapmak için iradesi ve zekâsının olduğuna pek kuşku yok" ifadesini kullandı.

'Erdoğan güveniyor'

Buna karşılık bazı siyasi gözlemcilerin 40 yaşındaki Mehmet Şimşek'in yeterli etkinliğe sahip olmamasından kaygı duyduklarını belirten dergi, "Selefi, şimdiki Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın aksine, AKP siyasetinde yeni. Onun hızlı yükselişi, parti içerisinde biraz kıskançlık yarattı" yorumunu yaptı.

Mehmet Şimşek'in, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın güvenine tam sahip olduğunu vurgulayan dergi, kararları Erdoğan'ın verdiğine de dikkat çektikten sonra ancak ekonominin daha da yavaşlaması ve yabancı yatırımcıların korkması halinde bundan Şimşek'in sorumlu tutulmasından kaygı duyulduğunu belirtti.

'İngilizcede rahat'

The Economist, Şimşek'in, sadece Amerikan eşi olan bir yatırım bankacısı olarak değil aynı zamanda altı yaşına kadar Türkçe öğrenmeyen, yoksul bir ailenin çocuğu olarak farklı bir şahsiyet oluşturduğunu belirtti. Haberde ayrıcı Şimşek'in, Shakira hayranı olduğu da yazıldı.

Dergi, Şimşek'in İngilizce konuşurken daha rahat olduğuna dikkat çekerken, bakanlar kurulu toplantısı sırasında bütçeden söz ederken 'transparan' gibi İngilizce sözcükler kullanmasının gülümsemelere yol açtığını belirtti.

Ekonomi kırılgan

Haberde Türk ekonomisinin gidişatının iyi olmakla birlikte birtakım risklerinin de bulunduğu belirtilirken şöyle denildi:

"Büyük bir cari açığı olan Türkiye özellikle kırılgan. Gerçekleşmesi olasılığı yatırımcı güveni için bir çapa oluşturan AB üyelik müzakereleri, ekşidi. IMF programı da gelecek mayıs ayında sona eriyor ve hükümet yineleyip yinelemeyeceği konusunda henüz karar vermedi."

İngiliz dergisi, cari açığı yükselen enerji faturasının kabarttığını belirterek şöyle devam etti:

"İmalatçıların daha yüksek katma değeri olan mallara yönelttikçe daha pahalı girdilere ihtiyaçları oluyor. Aşırı değerli bir Türk lirası eklenince bütün bunlar, ithalat faturasını artırdı. Önceki yıllarda açık, ekonomiyi daha kırılgan kılarak sıcak para ile finanse ediliyordu. Şimdi ise, açığın üçte ikisine yakın bir bölümü, bu yıl 22 milyar dolara ulaşabilecek doğrudan yabancı sermaye ile karşılanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber