İşsizlik ödeneği alanlar 6 ayda bir belgesini işletmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Manisa İl Müdürü Yüksel Uçar, işsizlik ödeneği alanların, 6 ay sonra SSK İl Müdürlüğü'ndeki sağlık karnesi servisinden ödeneğin süresini gösteren sağlık ve kimlik belgelerini işletmemeleri halinde maaşlarının kesileceğini söyledi.

Sağlık hizmetlerinden işsizlik ödeneği alanların çoğunun yükümlülüklerini bilmediği ve bu yüzden mağdur olduğu ortaya çıktı.

Prim gün sayısına göre işsizlik ödeneği 10 aya kadar çıkıyor. Mesela 600 ile 900 gün arasında primi olanlar 6 ay, 900 ile bin 79 gün primi olanlar 8 ay, bin 80 gün ve üzeri primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor. Kişinin 6 aydan fazla maaş alabilmesi içinse 6 ayın sonunda SSK il müdürlüğünden işsizlik ödeneği sağlık ve kimlik belgesini işletmesi gerekiyor. Aksi takdirde maaşı kesiliyor.

Bu durumu bilmeyen birçok kişi olduğunu belirten İş-Kur İl Müdürü Uçar, işten çıkış tarihinden itibaren kişinin ikamet adresi değişikliği, herhangi bir işte çalışması, mahkeme kararıyla işe iade edilmesi, bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alması, yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması ve silah altına alınması gibi durumlarını 15 içinde bildirmesi gerektiğini söyledi.

İşbaşı yaptığı takdirde de işyerinden SSK işe giriş bildirgesiyle birlikte kuruma gelmesi gerektiğini bildiren Uçar, bunların yapılmaması halinde fazla ödemelerin faiziyle birlikte geri alınacağını duyurdu.

Bu arada Yüksel Uçar, Manisa'da geçen sene 40 bin 70 kişiye 4 milyon 335 bin 72.37 YTL işsizlik maaşı ödediklerini bildirdi. Bu yılın ilk 11 ayında ise 5 bin 618 işsize ödedikleri para miktarının 6 milyon 680 bin 836.18 YTL olduğunu kaydeden Uçar, asgari ücretliyken işten çıkarılan bir kişiye işsizlik maaşı olarak maaşının yarısı, daha yüksek maaşla çalışanlara ise olarak asgari ücret kadar maaş ödediklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber