Asansörler 'can güvenliğini' tehdit ediyor

Haber Giriş : 15 Aralık 2007 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her ay zorunlu olarak yapılması gereken bakımları ihmal edilen asansörler, insan yaşamını tehdit ediyor. Devlet dairesi, hastane, okul, lojman, dersane, işyeri ve konutlarda her gün binlerce kişinin kullandığı asansörlerin önemli bölümünün, can güvenliği açısından kesinlikle kullanılmaması gereken durumda bulunduğu belirlendi.

Asansör Kontrolleri Koordinatörlüğü'nün, Türkiye'nin en varlıklı ve üst düzey insanlarının oturduğu ilçelerinden biri olan Ankara'ya bağlı Çankaya ilçesinde yaptığı denetimler, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Yılın ilk on ayında denetlenen, çeşitli resmi daireler, okullar, hastaneler ve dersanelerin de aralarında bulunduğu binalardaki 3 bin 846 asansör denetlendi. Bunlardan yüzde 20'lik bölümünün onarım yapılmadan; yüzde 13'ünün ise hiçbir koşulda kullanılmaması gerektiği belirlendi. Buna göre Çankaya'daki her üç asansörden biri, yurttaşların can güvenliği açısından risk taşıyor. Türkiye genelinde ise bu oranın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

MSB LOJMANLARININ ASANSÖRLERİ BİLE GÜVENLİ DEĞİL

Denetimler sonucunda, kullanılması sakıncalı asansörlerin bulunduğu saptanan binalar arasında üst düzey bürokratların ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının oturduğu lojmanlar, binlerce öğrencinin eğitim aldığı dershaneler, sağlık personelinin görev yaptığı, hastaların sağlık hizmeti aldığı hastaneler ve toplum konut alanında faaliyet gösteren devlet kuruluşu TOKİ de yer alıyor.

Asansörlerinin kullanılması sakıncalı bulunan bazı yerler şöyle:

-Geçlik ve Spor Genel Müdürlüğü, -Danıştay Konutları, Sağlık Bakanlığı, -Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Lojmanları, -Yargıtay Binası, -Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, -TRT Genel Müdürlüğü, -Milli Savunma Bakanlığı Lojmanları, -TOKİ, -Açı Dershanesi, -Maltepe Dershanesi, -Kavaklıdere Dershanesi, -Met-Fen Dershanesi, -Bayırdır Hastanesi -Çağ Hastanesi .

RENKLİ ETİKET UYGULAMASI

Bu arada Asansör Kontrolleri Koordinatörlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda kullanılmasında sakınca olmayan asansörlere ?yeşil", bir kısım arızaları ivedilikle düzeltilmek kaydıyla kullanılabilecek olanlara ?mavi", aksaklıkları düzeltilmeden kesinlikle kullanılmaması gerekenlere ise ?kırmızı" etiket yapıştırılıyor.

2003 yılında yürürlüğe giren Asansör Yönetmeliği uyarınca bina sorumlularının, asansörün ayda bir defa düzenli bakımını ve onarımını yaptırması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber