Nutuk kitabı varken hala eksiksiz ve hatasız bir versiyonu yok!

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Aralık 2007 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mustafa Armağan

Nutuk'a önce adam gibi yayın gerek

Gazi Mustafa Kemal'in Nutuk'u hazırlarkenki psikolojisi tartışıladursun asıl sorun, ortada dolaşan o kadar Nutuk kitabı varken hala eksiksiz ve hatasız bir versiyonunun olmayışıdır...

DEVLET Bakanı Mehmet Aydın 7 Aralık'taki bütçe görüşmeleri sırasında TBMM'de söz almış ve herkesin Nutuk, Nutuk diye tutturmasına rağmen henüz nátıkının, yani Gazi Mustafa Kemal'in Nutuk'u hazırlarkenki psikolojisi üzerine çalışılmadığını söylemiş. Bakan Aydın bu amaçla yurt dışındaki üniversitelere öğrenci gönderip söylem analizi öğrenmesini sağlayacaklarını da sözlerine eklemiş. Sayın Aydın'ın affına sığınarak söylemeliyim, biz henüz Nutuk'u yayınlayabilmiş değiliz ki, psikolojik tahliline geçelim.

?İrili ufaklı bunca Nutuk kitabı ortalıkta dolaşıp dururken nasıl olur da Nutuk henüz yayınlanmamıştır dersin' diye kabaracaklara biraz sakin olmalarını tavsiye ederim. Çünkü konu ciddi.

Peki nereden çıkarıyorum bunu?

Vaktiyle Sami Nabi Özerdim çok uğraşırdı Nutuk metniyle. Sık sık vurguladığı şey, hala hatasız bir Nutuk'a kavuşamayışımızdı. Anlayacağınız, bugün piyasada olan Nutuk'ların hepsi şöyle ya da böyle hatalı.

VE YASAKLANIYOR!

NUTUK ilk yayınlandığı 1927 sonlarından itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi ideolojisini belirleyen en temel metin olarak zikredilmiş, kendisinden sık sık örnekler verilmiş ve adı Atatürk ve Cumhuriyet ile birlikte anılan ana kitap olarak kabul edilmiştir.

Gelin görün ki, 80 yıl sonra bile bu temel metin hálá yanlışsız ve eksiksiz bir şekilde yayınlanabilmiş değil. Çünkü Nutuk talihsiz bir dönemde, yani harf devriminden bir yıl önce yayınlanmış, devrim yapılınca Nutuk da sakıncalı ve yasaklı bir kitap sayılmıştır. Ve Cumhuriyet nesli, Nutuk'u okuyabilmek bahtiyarlığına altı yıl sonra erebilmiştir. Ne yazık ki 1934'te yapılan Latin harfli ilk neşir, eskilerden yeni harflere aktarılırken yapılan yanlışlarla malul olarak çıkacaktır.

İLK ÖZTÜRKÇE METİN 1963'TE

1960'LARA gelindiğinde Nutuk'un yeni neslin anlayabileceği sadelikte yayınlanması gündeme gelmiştir. Türk Dil Kurumu 1963'te bir heyet kurarak ilk defa Öztürkçeleştirilmiş metni yayımlamıştır. Bunu bugüne kadar onlarca Nutuk ve söylev yayını takip etmiştir.

Ne var ki bu Nutuk veya söylevler 1927'deki Arap harfli neşri değil de hatalı olan 1934 neşrini esas aldığından yanlışlar devam etmiş ve ehliyetsiz sadeleştirmelerle iyice içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir.

Sadece Nutuk'ta değil, söylev ve demeçlerde de hatalar sürmektedir. Nitekim 1925 yılında Konya'da yaptığı konuşmada Atatürk'ün ?müessir sizsiniz' (siz yaptınız) sözü, metinlere yanlışlıkla ?müteessirsiniz' şeklinde geçmiş ve söylev ve demeçlerde bu kelime ?üzgünsünüz' kılığına sokulmuştur!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber