Kapatılan köy okulları anaokulu olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2007 19:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yayımladığı genelgede, okul öncesi eğitimin 5-6 yaş grubundaki çocuklara zorunlu olması için yasal düzenleme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla il milli eğitim müdürlüklerine talimat verdi.

Bakan Çelik, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla bir genelge yayımladı. Çelik, bu çerçevede, kapatılan köy ilköğretim okullarının onarılarak anaokuluna dönüştürülmesini, emekli öğretmenlerden gönüllülerin okul öncesi kurumlarda görevlendirilmesini, 5 yaş grubu çocukların sayısının tespit edilerek okul öncesi eğitime yönlendirilmesini istedi.

Okul öncesi eğitimin önemini vurgulayan Çelik, okul öncesi eğitimde son yıllarda önemli aşama kaydedilmesine karşın bu alandaki okullaşmanın AB ve OECD ülkelerindeki oranlara ulaşamadığını belirtti.

Hükümet Programı'nda, 9. Kalkınma Planı'nda ve 17. Milli Eğitim Şurası kararlarında öngörülen oranlara ulaşılması için kurumsal eğitimin yanı sıra alternatif eğitim modelleri uygulandığını ifade eden Çelik, 5-6 yaş grubundaki çocuklardan 517 bin 687'sine okul öncesi eğitim imkanı sağlandığını ancak 809 bin çocuğa eğitim verilemediği bildirdi.

Çelik, genelgesinde şunları kaydetti:

''İsteğe bağlı eğitim kapsamında okul öncesi eğitimden yararlanamayan her çocuğa kısa vadede okul öncesi eğitim sağlanamayacaktır. Bu itibarla Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü, 17. Milli Eğitim Şurası'nın 'Okul öncesi eğitimin 60-72 aylık çocukları kapsayan bölümü zorunlu hale getirilmelidir' kararı doğrultusunda uygulamaya geçebilmesi amacıyla yasal düzenleme, bina, derslik, donatım, materyal ve öğretmen ihtiyaçlarını karşılama çalışmaları sürdürülmektedir.''

''HER EĞİTİM KURUMUNDA ANA SINIFI AÇILMALI''

Hedeflere ulaşılabilmesi için yerel destek ve iş birliğinin önem taşıdığını vurgulayan Çelik, il milli eğitim müdürlüklerine şu talimatları verdi:

? 5 yaş grubu çocuk sayısı tespit edilmeli ve okul öncesi eğitim imkanından yararlandırılması için gerekli ortamın hazırlanmalı.

? Her tür örgün ve yaygın eğitim kurumunda ana sınıfı açılmalı, gerekli görülen acil önlemler alınmalı.

? Okul öncesi çağ nüfusu bulunan, fiziki mekanı uygun, kapatılmış köy ilköğretim okullarının onarımları yapılarak anaokuluna/anasınıfına dönüştürülmeli.

? -Emekli okul öncesi eğitim öğretmenlerinden gönüllü ya da Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 9. maddesinde belirtilen ''Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirme'' koşullarına uygun olarak okul öncesi eğitim kurumlarında görevlendirilmeleri sağlanmalı.

? Sivil toplum kuruluşları ve diğer müteşebbislerin okul öncesi eğitime destekleri teşvik edilmeli, özellikle kalkınmada öncelikli yörelerde yaşayan çocukların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışma stratejileri belirlenmeli.

? Okul öncesi eğitimin önemi, önceliği hususunda toplumun bilinçlendirilmesi için kitle iletişim araçlarından yararlanılmalı.

? Çelik, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin bu çerçevede çalışma takvimi oluşturmalarını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber