MEB eski Müsteşarı şimdilik kurtuldu

Haber Giriş : 23 Aralık 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Daire, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olduğu dönemle ilgili olarak AKP Milletvekili Necat Birinci'nin soruşturulmasına hükmetti. Birinci, Müsteşarlığı döneminde yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle üç eyleminden daha soruşturulacak.

Birinci, milletvekili seçilince hakkında açılmış çok sayıda davadan kurtuldu. Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, üç eylemi Birinci'nin yasama dokunulmazlığı nedeniyle şimdilik soruşturamayacak.

Danıştay, Birinci hakkındaki kararı aksi yöndeki yargı kararlarına rağmen görev yeri sekiz kez değiştirilen Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'ın başvurusu üzerine verdi. Budak, Birinci hakkında yargı kararını etkisiz kılmaya çalıştığı, 2005 sicilini objektif esaslara göre düzenlemediği ve mahkeme kararlarını etkisiz kılacak atama işlemi yaptığı gerekçeleriyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Ancak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üç konuda da Birinci hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığına karar verdi.

Budak, Çelik'in bu kararının iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu. 1. Daire de, Çelik'in "soruşturmaya yer olmadığı" kararlarını yerinde olmadığına hükmederek kaldırdı. Suç duyuruları, Yargıtay Başsavcılığı'na gönderildi.

Yargıtay Başsavcılığı, Birinci'nin 22 Temmuz'da AKP'den İstanbul milletvekili seçilmesi nedeniyle bu eylemlerle ilgili olarak soruşturma yürütemeyecek.

Başsavcılık, Birinci'nin yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlayarak TBMM'ye gönderecek. Birinci, ancak dokunulmazlığı kaldırılırsa ya da milletvekilliği sonlandıktan sonra soruşturulabilecek.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde yargılanan Birinci, yine Budak hakkındaki yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle mahkûm edilmiş, ancak, cezası ertelenmişti. Yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle açılan iki davadan daha mahkûm olan Birinci'nin bu cezaları da ertelenmişti.

Yargıtay Başsavcılığı, aynı suçu sürekli işleyen Birinci'nin cezalarının ertelenmesinin yerinde olmadığına hükmederek kararlara itiraz etmişti. Ancak, itirazlar karara bağlanamadan Birinci milletvekili seçilmişti. Yine aynı nedenle açılmış 10 dava daha yargılanan Birinci'nin davaları milletvekili seçildiği için durdurulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber