LPG yerine alkollü otomobil önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2007 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Akaryakıt fiyatlarının artması ve Türkiye'nin bu alanda ödediği faturanın kabarması, bitkisel yakıt kullanımı önerilerine bir yenisini daha eklendi. Avrupa Teknoloji Geliştirme Birliği Başkanı Uğur Yüce, Brezilya'da şeker kamışından elde edilen alkolle çalışan otomobil sayısının giderek arttığına dikkati çekerek bu modelin Türkiye'de de şeker pancarıyla uygulanabileceğini belirtti.

Yüce, şeker pancarı ya da mısırdan alkol üretimi ve bunun otomotivde kullanımıyla ilgili bir çalışma yaptığını ve yaklaşık 2,5 yıldır projeyi Ankara'ya anlatmaya çalıştığını söyledi. Petrol fiyatlarının son dönemde hızla artmasıyla bu tip projelerin öneminin de arttığına işaret eden Yüce, çok fazla yatırım gerektirmeden alkol üretiminin mümkün olabileceğini, benzinli otomobillerde de bu yakıtın kullanılabileceğini kaydetti.

Brezilya'da alkollü motorlar konusunda son dönemde büyük hareketlilik görüldüğünü, Türkiye'de de fabrikaları bulunan bazı markaların alkollü motor üretimine geçtiğini ifade eden Yüce, benzinli motorların LPG gibi alkole de dönüşümünü sağlayan cihazın ise giderek yaygınlaştığını kaydetti.

Alkolün benzine göre daha yüksek oktanda olması nedeniyle çekişi yükselttiğini, motor performansını yüzde 8 oranında artırdığını kaydeden Yüce, ''Alkol, benzinin varil fiyatının 40 doları geçmesiyle daha karlı hale geliyor. Şu anda bu fiyatın 88 dolara çıktığı göz önüne alındığında karlılık konusunda bir soru işareti kalmıyor. Benzinli araçların alkolle çalışabilir duruma gelmesi için monte edilen cihazın fiyatı ise 70 dolar. Cihazın takılı olduğu araçlar istenirse yeniden benzine geçebiliyor'' dedi.

Dünya şeker fiyatlarının düşmesiyle Türkiye'de bir çok şeker fabrikasının kapısına kilit vurulduğunu, pancar üretiminin hızla düştüğünü söyleyen Yüce, şeker yapmak için kullanılan prosesin alkol üretmek için gerekli prosesin yüzde 60-70'ini oluşturduğunu, şeker fabrikalarının çok küçük yatırımlarla alkol üretir hale gelebileceğini ifade etti.

Türkiye'de büyük bir tarımsal nüfus sorunu bulunduğunu, geçmişte 11 ilde en önemli ürün olan şeker pancarının kırsal kesimin gelirlerini artırabileceğini ifade eden Yüce, ''Bir yandan tarım kesiminin geliri artacak diğer yandan enerjide dışa bağımlılık oranı düşürülecek. Alkolün benzine göre çevreye çok daha az zarar vermesi gibi avantajlar da var. Türkiye'ye çok benzeyen şartlardaki bir ülkede denenen ve başarılı olan bir uygulama'' diye konuştu.

Öneriyi şu ana kadar 400 yetkiliye gönderdiğini dile getiren Yüce, Türkiye'de uygulanması için konunun başbakan düzeyinde ele alınması ve tarım, enerji ve sanayi bakanlıklarının eş güdümüyle hareket edilmesi gerektiğine işaret etti.

-BREZİLYA'DA DURUM-

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 1970'li yıllarda ambargosu üzerine alkol etanolü üretimine ağırlık veren Brezilya, saf etanol kullanan araçların üretilmesi konusunda da teşvik sağladı.

1980'lerin ortalarında otomobillerin hemen hepsinin alkolle çalıştığı Brezilya'da yakıt fiyatlarının düşmesiyle yeniden benzinli motorlar kullanılmaya başlandı. Son dönemde yakıt fiyatlarının yine artması üzerine yakıt sistemleri üreten bir şirket iki yakıt tipiyle de çalışabilen motor geliştirdi.

Halen Brezilya'da satışı yapılan araçların yüzde 85'i esnek motor tipine sahip olduğu belirtiliyor. Bu konudaki araştırmaların devam etmesi sonucu benzinli araçlar için bir dönüşüm cihazının da üretilmesiyle alkol kullanımının önemli oranda arttığı gözleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber