Mutfak enflasyonu yüzde 11,84 arttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 12:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Türk-İş'in yaptığı hesaplamalara göre, bu yıl mutfak enflasyonu önceki yıla göre yüzde 11,84 arttı. Dört kişilik ailenin aralıkta açlık sınırı yaklaşık 688, yoksulluk sınırı 2 bin 241 YTL'ye olarak belirlendi.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de uygulanan ekonomik politikanın önemli sac ayağını oluşturan fiyat istikrarının sağlanması, bu yıl itibarıyla bekleneni vermedi ve mutfak enflasyonu, yıl sonunda hedeflenenin üzerinde gerçekleşti.

Türk-İş'in hesaplamalarına göre, Aralık itibarıyla 4 kişilik ailenin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1,31 gerileyerek 688 YTL 5 YKr oldu. 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı gösteren yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 241 YTL 22 YKr olarak hesaplandı. Bir önceki aya göre enflasyonda gerileme olmasına karşın, yılın tümü dikkate alındığında, mutfak harcaması bir önceki yıla göre 73 YTL, "insan onurunun gerektirdiği yaşam düzeyini karşılayacak toplam harcama tutarı olan yoksulluk sınırında" ise 237 YTL artış görüldü.

Son 12 ayda gıda harcaması tutarındaki artış, yüzde 11,84 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 11,52 olarak hesaplanırken, 2004 yılından bu yana tek haneli olan yıllık ortalama enflasyon oranı bu yıl tekrar iki haneli rakamlara çıktı.

Türk-İş'in konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Fiyat artışlarının 'serbest', emek gelirlerindeki artışın ise 'bağlı' olduğu bir yapıda dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşam koşullarının bozulması kaçınılmazdır. Uygulanan ekonomik politikanın beklenen/amaçlanan bu sonucu, siyasal iktidar tarafından uygulanan ve yaygınlaştırılan muhtaç ailelere 'yardım' ile belirginleşmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber