Bakan Çelik'ten 'asgari ücret' savunması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dün açıklanan ve 2008 yılında geçerli olacak asgari ücrete yapılan yüzde 9'luk zamma ilişkin eleştirileri cevaplayarak, "Hükümet, işveren ve işçi tarafı 1999 yılından beri ilk kez asgari ücret konusunda salondan uzlaşıyla çıktı. Bu karar uzlaşıyla alınan bir karardır" dedi. Çelik, yapılan oransal artışla birlikte asgari geçim indiriminin de (vergi indirimi) esas alınması halinde asgari ücretlinin yüzde 12 ile yüzde 20 arasında zam alacağını kaydetti.

Bakan Çelik, 11. Genel Kurul'da tekrar göreve seçilen Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu'yu ziyaret ederek, hayırlı olsun dileklerini iletti. Çelik, ziyarette gazetecilerin sorusu üzerine, asgari ücrete yapılan yüzde 9'luk zamma ilişkin basına yansıyan eleştirileri değerlendirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bağımsız bir komisyon olduğunu altını çizen Çelik, zam kararının tarafların ortak mutabakatıyla alındığını hatırlattı. "Hükümet, işveren ve işçi tarafı 1999 yılından beri ilk kez

asgari ücret konusunda salondan uzlaşıyla çıktı" diyen Bakan Çelik, Türk-İş ve TİSK'in Türkiye'nin sosyal-ekonomik şartlarını göz önüne alarak ve sağduyulu davranarak bu kararda buluştuğunu söyledi. Yapılan yüzde 9'luk oransal artışla birlikte asgari geçim indiriminin de (vergi indirim) hesaba dahil edilmesiyle birlikte asgari ücretlinin 2008 yılında yüzde 12 ile yüzde 20 arasında zamlı maaş alacağını anlatan Çelik, "Türkiye'de biz iş başına gelmeden önce 120 dolar olan asgari ücreti 400 dolar seviyelerine ulaştırdık. Yani 184 YTL olan asgari ücret, bugün 4 çocuklu bir çalışanın eline 539 YTL olarak geçecek. Bu yeterli mi? Elbette değil. Yeterli olmadığını mertçe söylememiz gerekiyor. Bunu gerçekleştirebilmemiz için Türkiye'nin imkanlarını daha hızlı geliştirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bakan Çelik, Türk-İş'in yeni asgari ücrete yönelik çok ağır eleştiriler yaptığının hatırlatılması üzerine, "Ben Türk-İş yöneticilerinin böyle çok sert eleştirilerini takip edemedim. Böyle bir şey yaptıklarını tahmin etmiyorum. Çünkü kararları kendileri aldılar, bizim hiçbir müdahalemiz olmadı" cevabını verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstihdam Paketi'nin yeni yılda yapılacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısında masaya getirileceğini de belirterek, yapılacak değerlendirmeler sonunda konunun sosyal tarafların görüşüne sunulacağını kaydetti. 2008 yılını 'kayıt dışı ile mücadele yılı' olarak ilan eden Çelik, bunun için çok caydırıcı önlemler planladıklarının altını çizdi. Çelik, bu kapsamda özel sektörde de çalışanların ücretlerini banka aracılığıyla alacağını, ihbar hatları oluşturacaklarını

ifade ederek, kayıt dışı ile mücadeleyi tüm kesimlerin desteğiyle sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise açıklanan yeni asgari ücret için, "Bizim içimize sinmemiştir. KKTC'de bin 60 YTL olan asgari ücretin Türkiye'de bu seviyelerde kalması insanımıza yakışmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber