MEB, Fazıl Say'a dava açmaktan vazgeçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 13:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), piyanist Fazıl Say'a dava açmaktan vazgeçildiğini bildirdi.

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, piyanist Fazıl Say'ın ''Müzik ve resim derslerinin kaldırılmak istendiği'' yönünde kamuoyuna yansıyan açıklamalarının bakanlıkça defaatle yalanlanmasına rağmen, gerek televizyon programlarında gerekse de bazı yazarların köşelerinde aynı iddialar gerçekmiş gibi yorumlar yapıldığı belirtilerek, kamuoyunun yanlış yönlendirildiği ifade edildi.

Açıklamada, Say'a dava açılması meselesinin de yanlış bir şekilde değerlendirildiği belirtilerek, ''Bakanlık olarak amacımız Sayın Say'ın ceza alması değil, Yargı tarafından gerçeğin ortaya çıkarılması idi. Nitekim yapıcı tartışmalarla konu anlaşıldığından dava açma işinden vazgeçilmiştir. Ayrıca Sayın Say'a eleştirilerinden dolayı değil, doğru olmayan bir beyanda bulunarak bakanlığı töhmet altında bıraktığı için dava açılmak istenmiştir'' denildi.

Bakanlığın geçen beş yıllık sürede söz konusu iddiaları doğrulayan bir tek teşebbüsünün olmadığı vurgulanan açıklamada, son beş yıl içinde 2 bin 140 yeni müzik öğretmeninin göreve başlatıldığı, yeni atamalarla toplam öğretmen sayısının 6 bin 871'e çıktığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Dolayısıyla mevcut öğretmenlerin üçte biri bu dönemde atanmıştır. Şu anda ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri müzik derslerini branş öğretmenleri tarafından almaktadır. Dersler boş geçmemektedir. Bunun yanında öğretmen atamaları için esas alınan KPSS puanları içerisinde en düşük puanla alınan branşların başında Müzik Öğretmenliği gelmektedir. Bir çok branşta taban puanlar 90'larda iken Müzik Öğretmenliği için taban puan son atamalarda 54 olarak gerçekleşmiştir.''

-''MÜZİK DERSİ 1 SAATTEN 2 SAATE ÇIKARILDI''-

Açıklamada, bakanlık tarafından ilköğretim okullarında 1 olan müzik dersi saatinin 2'ye çıkarıldığı, bunun yanında Müzik Dersi'nin Görsel Sanatlar Dersi ile ilişkilendirildiği belirtildi. Bu sayede özellikle yeteneği olan öğrencilerin, ilgi duydukları müzik aletleriyle yeteneklerini geliştirme fırsatı buldukları, yeni hazırlanan müfredatta da bu durumun teşvik edildiğinin altı çizildi.

Bakanlıkça özellikle ihtisas gerektiren alanlarda yeni liselerin açılmasına önem verildiği ifade edilerek, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri gibi yeni ortaöğretim kurumlarının hizmete sokulmasının yanında Güzel Sanatlar Liseleri'nin açılmasına da öncelik verildiği belirtildi. 2002 yılında 48 olan Güzel Sanatlar Lisesi'nin sayısı 54'e çıkarıldığı, 6 bin 491 olan öğrenci sayısının da 8 bin 262'ye yükseltildiği vurgulandı.

Bilim ve sanat dallarında ''bilim adamı'' ve ''sanatkar'' olma potansiyeline sahip zeki ve yetenekli öğrencilerin en iyi şekilde yetiştirilmeleri amacıyla Bilim ve Sanat Merkezleri'nin açılmasına ağırlık verildiği belirtilerek, 2002 yılında 9 olan Bilim ve Sanat Merkezleri'nin sayısı 43'e çıkarıldığı kaydedildi. Merkezlerde, bazı öğrencilerin bilimsel çalışma yaparken bazılarının da yetenekleri doğrultusunda müzik, resim ve güzel sanatların diğer dallarında eğitim alabildikleri, yeteneklerini geliştirebildikleri ifade edildi.

-''SAY'A ÜÇ AYRI DERS KİTABINDA ÖRNEK İNSAN OLARAK YER VERİLMİŞTİR''-

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile MEB arasında öğrencilerin müzik ve sahne sanatları alanında etkinliklere katılımı konusunda protokol imzalandığı hatırlatılarak, söz konusu protokol çerçevesinde öğrencilerin sanatsal ve kültürel etkinliklere katılmalarının teşvik edildiği ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yöndeki potansiyelinden yararlanıldığı belirtildi.

Daha önce Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'ndan dolayı (OKS) göz ardı edilen Müzik, Resim ve Beden Eğitimi gibi derslerin etkinliğinin de artırıldığının da altı çizildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bakanlığımız, Sayın Fazıl Say'a üç ayrı ders kitabında örnek ve başarılı bir insan olarak yer verilmiştir. 12. Sınıf Almanca Öğrenci Çalışma Kitabı'nda Sayın Say ile yapılan röportaja yer veriliyor. 9 ve 11. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitapları'nda dünyanın en iyi 500 müzisyeni arasında anılıyor. Ayrıca müzik kariyerinden övgüyle bahsediliyor.

Anlaşılacağı üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Sayın Fazıl Say'ın iddialarının aksine sanat eğitimine özel bir önem vermektedir.

Kaldı ki, Bakanlığımız yeni Fazıl Say'ların yetişmesi için büyük gayret göstermektedir. Sayın Bakanımız Doç. Dr. Hüseyin Çelik, bütün İl Milli Eğitim Müdürlerine yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi, desteklenmesi ve sahip çıkılması yönünde talimat vermiştir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber