Tiyatro sanatçıları da isyan etti: 18 aydır biz de çalışmıyoruz

Türkiye 1 Haziran'dan itibaren Kovid-19 ile mücadelede yeni döneme girdi. Restoran, kafe ve kahvehanelerin de aralarında bulunduğu birçok yer açıldı. Ancak sanatçılar ve eğlence sektörüne yönelik herhangi bir karar açıklanmadı. Yeni dönemde müzik sektörünün olmamasına tepki gösteren müzisyenlerden sonra tiyatro sanatçıları da seslerini yükselterek '18 aydır çalışmıyoruz. Bize neden destek verilmedi? Tiyatrocular öksüz kaldı' dedi

Haber Giriş : 03 Haziran 2021 08:11, Son Güncelleme : 03 Haziran 2021 08:13
Tiyatro sanatçıları da isyan etti: 18 aydır biz de çalışmıyoruz

Milliyet'ten Gizem Çetimen'in haberine göre. Vaka sayısının düştüğü Türkiye'de Kovid-19'la mücadelede 1 Haziran'dan itibaren yeni döneme geçildi. Bu döneme ilişkin yeni kurallar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından pazartesi günü Kabine Toplantısı sonrasında açıklandı. Ardından da İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak, yeni döneme ilişkin yeni kuralları duyurdu. Çok sayıda müzisyen açık hava müzik etkinliklerinin serbest bırakılmasını ya da sektöre yönelik kapsamlı bir destek programı açıklamasını bekliyordu. Ancak genelgede tiyatro, konser salonları ve kültür merkezleri hakkında yeni bir düzenleme yer verilmedi. Önceki akşam müzisyenlerin tepkisi üzerine Kültür Bakanlığı müzisyenlere 3000 TL'lik destek verileceğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından tiyatro toplulukları ve tiyatro sanatçıları da 18 aydır çalışmadıklarının altını çizerek kendilerine neden bir destek verilmediğini sordu.

'Öksüz kaldık'

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) Başkanı Mehmet Nurkut İlhan Milliyet'e yaptığı açıklamada, tiyatrocuların pandemi sürecinde çok mağdur olduğunu belirterek, "Ne bakanlık ne de belediyeler, alternatif olarak ya da çözüm olarak hiçbir şey önerilmiyor. Tiyatrocular, tamamen öksüz kaldılar" diye tepki gösterdi. Türkiye'de 1.5 yıldır insanların iş yapamadığını söyleyen Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Ahmet Özbek de "Esnaf, müzisyen ve tiyatro sanatçıları tabii ki sıkıntı çekti. Bu konuda devletin hem özel tiyatroların hem de müzisyenlerin yanında olması gerekirdi" dedi.

İki ay önce tiyarosunun kapılarını kapatmak zorunda kalan Ada Sanat Tiyatrosu'nun sahibi Ezgi Gürçay Güzel ise eğer devlet yardımda bulunursa tiyatrosunu yeniden açabileceğini ve oyunlarını yeniden sahneyelebileceğini söyledi. Tiyatro Kooperatileri ise yaptığı açıklamada şuları dedi:

'Ne yazık ki yetersiz'

"Bu süreçte özel tiyatrolar seyircileriyle buluşamadı ve gelir elde edemedi; fakat bu işletmelerin vergi, kira, fatura ve personel giderleri gibi tüm finansal yükümlülükleri devam etti. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı'nca sunulan şartlı destekler, krizin boyutu ve süresi göz önünde bulundurulduğunda ne yazık ki yetersiz kaldı."

'Turne desteği kime?'

Devlet Tiyatrosu ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı Genel Başkanı Mehmet Yılmaz da meslek örgütlerinin temsil ettiği, sivil toplum kuruluşlarının bir an evvel getirilip çözümcül bir üretimler koyması lazım. Şimdi turne desteği veriyorsunuz. Ancak bunları kime veriyorsunuz? Kira ödeyen pek çok tiyatro müdürlükleri var. Devlet belki bu vergilerden vazgeçebilir" önerisinde bulundu.

415 özel tiyatroya 25 milyon TL

Kültür Bakanlığı bu tepkilerin üzerine dün öğlen saatlerinde pandemi sürecinde başlatılan "Tiyatrolarımız DT Sahnelerinde" projesinin devamı niteliğinde bir uygulama olan "Özel Tiyatrolar Yaz Turnesinde" projesi kapsamında özel tiyatrolara 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında turne yapma imkanı sunacak. Bakanlığa kayıltı 415 özel tiyatronun da yararlanabileceği proje kapsamında destek tutarı toplam 25 milyon TL olacak. "Özel Tiyatrolar Yaz Turnesinde" projesi başvuruları Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzün https://guzelsanatlar.ktb.gov.tr/ adresinden yapılabilir.

SİNEMA SALONLARININ AÇILMASI

'Ani bir karardı'

Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında, 1 Haziran'da başlayan kademeli normalleşme süreci, sinema salonu yatırımcılarının talebi doğrultusunda "sinema salonları" için 1 Temmuz'da başlayacak. Türkiye'deki sinema salonlarının yüzde 95'inin üyesi olduğu Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) Genel Sekreteri Fevzi Genç, normalleşme sürecine ilişkin mayıs ayının başında, sektör temsilcilerinin görüşleri alındığında, salgının şartları doğrultusunda 11 Haziran'da açılmayı talep ettiklerini söyledi. Hükümetin normalleşme sürecine paralel hareket etmek istediklerini fakat 1 Haziran'da başlayan kademeli normalleşme sürecinin kendileri için "ani bir karar" olduğunu belirten Genç, şu ifadeleri kullandı:

'Biz talep ettik'

"Sinema salonlarının açılması, restoranların açılması kadar kolay olmuyor. Sektörün farklı paydaşları var. Sinema endüstrisi farklı yürüyor. Paydaşların bir kısmı da uluslararası film şirketleri. Bir günde hazırlanmak ve sektörü canlandırmak mümkün değil. O yüzden film şirketleri ile de görüşerek, 1 Temmuz tarihinin daha iyi olacağını Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ilettik. Onlarla yakın çalışıyoruz. Bu talebimizi İçişleri Bakanlığı'na ilettiler. Hızlı bir şekilde genelgeye döndü karar. Üyelerimizin yüzde 95'i 1 Temmuz'da salonların açılması görüşünde mutabık. Bazı arkadaşlarımız açılmak istiyor bazıları ise ağustos ya da eylülde açılmak istiyor. Ama çok da ötelemek istemiyoruz, sonuçta ülke normalleşmek istiyor. İnsanlar sinemalara gitmek istiyor. Biz temmuz ve ağustosta büyük oranda zarar edeceğiz ama bu normalleşmeye de katkı da bulunmak istiyoruz açıkçası."

Fevzi Genç, 1 Temmuz'da güçlü bir açılış yapmak istediklerini, bu doğrultuda film şirketleri ile görüştüklerini, büyük filmlerin 2-3 haftalık reklam süresine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber