Petkim'in özelleştirilmesinde en başa mı dönülüyor?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Aralık 2007 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nun Petkim'in blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine onay veren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) ihale şartnamesinin yürütmesini durdurması yeni bir tartışma başlattı.

Alınan karar, "özelleştirme sürecinde en başa mı dönülüyor?" sorusunu gündeme getirirken, ÖİB Başkanı Metin Kilci alınan kararın nihai karar olmadığını, sürecin Danıştay 13. Dairesi'nin alacağı karara göre şekilleneceğini dile getirdi. İhaleyi kazanan Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nun Başkanı Erdal Aksoy ise devir konusunda umutlu olduklarını ve yargı sürecinin bir-iki ay içinde sonuçlanmasını ümit ettiklerini söyledi. Turcas Grubu'nun patronu Türkiye'nin en değerli şirketlerinden birisi olan Petkim'i bölgesel bir güç haline dönüştürmek istediklerini ve bunun için 10 milyar dolarlık yeni yatırım yapmayı planladıklarını hatırlattı. Bundan ötürü yargıdan olumsuz bir karar çıkmasını arzu etmediklerini belirten Aksoy, ihalenin iptali yönünde bir karar çıkması durumunda ise 'B Planını' uygulayacaklarını açıkladı: "Aksi yönde bir karar çıkarsa buna da hazırlıklıyız.

Ceyhan'da rafineri yatırımlarımız halen devam ediyor ve biz 2 milyar doları da buraya yatırabilir ve kendi petrokimya tesisimizi burada kurabiliriz." Gelişmeleri değerlendiren ÖİB yetkilileri ise Danıştay 13. Dairesi'nin geçmişte de bu tür büyük davalarla ilgilendiğini ve kısa zamanda karara bağladığını hatırlattı. Bir üst düzey yetkili, "Petkim'de de benzer bir sürecin yaşanacağını düşünüyoruz. Ama yaşanan bu gecikmenin kamu açısından ciddi bir maliyet olduğunu unutmamak gerekiyor. 2 milyar 50 milyon doların Hazine'nin kasasına geç girmesi ülkemiz açısından kayıptır." dedi. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise ilgili dairenin alacağı kararın Dava Daireleri'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda olması durumunda özelleştirme sürecinde en başa dönüleceğini savundu. Petkim'in özelleştirilmesinin kamu yararına aykırı olduğunu ileri süren Öztaşkın bu konudaki mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. ÖİB yetkilileri ise 13. Daire'den çıkacak kararın sendikanın lehinde olması halinde karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Petkim'in özelleştirilmesine ilişkin süreç 2003 yılından bu yana tartışmalar altında sürüyor. Yüzde 88,86 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesi için açılan ilk ihaleyi 605 milyon dolarlık teklifle ilk olarak Uzan Grubu'na ait Standart Kimya kazanmıştı. Uzan Grubu ihale sonrası ödeme yapamadığı için satış ÖİB tarafından iptal edilmişti.

Dört yıldır sahibini arıyor

5 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleştirilen ihalede ise en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile Rus-Kazak ortaklığı, Trans Central Asia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu (OGG) vermişti. Ancak grubun Ermeni lobisiyle dolaylı bağlantı içinde olduğunun ortaya çıkması üzerine ÖİB, ihaleyi 2 milyar 40 milyon dolar ile ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injaz OGG konsorsiyumunun kazandığını açıklamıştı. Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onay verdiği süreç Petrol-İş Sendikası'nın açtığı davayla yeni bir boyut kazandı.

PETKİM 42 YIL ÖNCE KURULDU

Kuruluş : 1965

Toplam üretim kapasitesi :1,9 milyon ton

2006 satış geliri : 1,580 milyon dolar

2006 ihracatı : 400 milyon dolar

2006 kârı : 136 milyon dolar

Toplam istihdam : 3 bin 550

2007'de planlanan yatırım : 80 milyon dolar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber