Öcalan: İlter Türkmen aracı olsun silah bırakalım

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 29 Aralık 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KUZEY IRAK GÜNCESİ

28 ARALIK 2007 SAAT: 18.30

ANKARA

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Faruk Loğoğlu, cuma günü Anadolu Ajansı'nda yayımlanan demecinde "Şimdiye kadar yapılan operasyonlardan çok önemli sonuçlar elde edildi. Artık bundan sonra ilave operasyonlarla sağlanabilecek geriye başka ne kaldı, onu da doğrusu ben tam değerlendiremiyorum. Ama diplomatik ve siyasi açıdan, bir işin üzerine çok fazla gittiğinizde, bunun uluslararası kamuoyunda bir doyum noktası vardır, o noktanın aşılmaması lazım" dedi.

Loğoğlu, "Askeri mücadele terörle mücadelenin sadece bir boyutudur. 221. madde çerçevesinde de adımlar atılmalı. Hukuki, ekonomik, sosyal, kültürel, psikolojik, sağlık, eğitim boyutları da olan kapsamlı bir ulusal ve toplumsal projeye ve toplumsal vizyon yaklaşımına ihtiyaç var. Konuya ilişkin hükümet tarafından plan hazırlanıp, Türk toplumunun tartışmasına açılması gerekir" diye konuştu.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, cuma günü yaptığı konuşmada Kuzey Irak'a yapılan operasyonların durmasını isteyerek "Herkes operasyonun ne kadar gerekli olduğunu tartışıyor ancak 2-3 ay sonra operasyonun gerekli olmadığını tartışacak. Âkil adamlar bir araya gelip ortak yol bulduğu zaman sorunun aşılabileceğini düşünüyorum" dedi.

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise üniter yapı içinde cumhuriyetin felsefesinin demokratikleştirilmesi ve idari yapının demokratik özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Ahmet Türk, cuma günü DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve DTP Eşbaşkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Ankara Temsilcisi Behroz Gelali ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından ziyarete ilişkin bilgi veren Türk, "Barışçıl bir sürecin gelişmesi için neler yapılabilir, bunu konuştuk" dedi.

ABD

Beyaz Saray sözcülerinden Scott Stanzel cuma günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George W. Bush ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 8 Ocak'taki görüşmesine ilişkin olarak "Başkan, Cumhurbaşkanı Gül ile iyi bir ilişki kurulmasını ve PKK ile mücadelemiz gibi ortak konuları ele almayı bekliyor" dedi.

PKK

Abdullah Öcalan, cuma günü Fırat Haber Ajansı'nda yayımlanan açıklamalarında Kürt sorununun çözümünde bir muhatap sorununun yaşandığından söz ederek "Bu çözümsüzlük ve tıkanıklık ciddi bir sorundur. Ben bütün Türkiye demokratlarını, aydınlarını -sağ, sol ayrımı yapmıyorum- buna karşı somut bir duruş geliştirmeye çağırıyorum. Önümüzdeki iki ay doğru değerlendirilmelidir. Hemen bir âkil adamlar komisyonu kurulmalıdır. 'Bizim seçtiğimiz insanlardan oluşsun' demiyorum. Devletin seçeceği kişilerden oluşan bir komisyon olur. Örneğin İlter Türkmen olabilir. Neden İlter Türkmen'i örnek olarak veriyorum? Çünkü İlter Türkmen bu devlete hizmet etmiş biridir, devleti de bizi de iyi tanıyor. Onların belirleyeceği esaslar çerçevesinde silahlar bırakılabilir" dedi. Öcalan, Kürt sorunu için demokratik cumhuriyet olması halinde "bir devlet bir demokrasi", olmaması halinde biri Diyarbakır merkezli olmak üzere "iki demokrasi bir devlet" çözümlerini önererek tercihinin birincisi olduğunu belirtti. Öcalan, DTP ve PKK'ya müdahale etmesinin anti-demokratik olduğunu söyleyerek "Kendi kararlarını kendileri alırlar" dedi.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi de olduğu için ABD'nin hangi sürece nasıl bakacağını iyi bilen Faruk Loğoğlu'nun Kuzey Irak'a yönelik operasyonların artık durması yönündeki ifadesi, Bush yönetiminden Ankara'ya "tadını kaçırmayın" mesajının gelebileceğine işaret ediyor.

Zira Ankara'nın bastırmasıyla sadece "sağlam" istihbarat temelinde ve karadan büyük ölçekli giriş olmaması kaydıyla askeri harekâtı kabul eden ABD, esas olarak PKK'nın tasfiye sürecinin tamamen siyasi yöntemlere dayanmasını istiyor.

Loğoğlu'nun PKK'nın tasfiyesine ilişkin kapsamlı bir paketin kamuoyuna açıklanmasına yönelik sözleri ise 10 Aralık'ta Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ABD ve Türkiye tarafından 5 Kasım'dan itibaren ortaklaşa yürütüldüğünü söylediği plan çerçevesinde, örgüt üyelerine kademeli af da dahil olmak üzere, ekonomik ve siyasal açılımların yapılmasına karşılık geliyor.

Kuzey Iraklı Kürtlerle operasyonların durmasına yönelik ortak eylem çizgisi aradığı anlaşılan DTP'nin grup başkanı Ahmet Türk'ün "âkil adamlar", Emine Ayna'nın "cumhuriyetin demokratikleştirilmesi" ifadeleri, Öcalan'ın "İlter Türkmen aracı olabilir" ve "Bir devlet, bir demokrasi" sözleriyle örtüşüyor.

Hem Öcalan'ın hem de Türk'ün dikkat çektiği kritik 2-3 ay; Ankara'nın bahara kadar ülke içindeki PKK unsurlarını imha etme, sınırdan giriş-çıkışları engelleme ve Kuzey Irak'ta örgütü azami ölçüde zayıflatma planına işaret ediyor.

Bu nedenle Öcalan ve DTP, Ankara'nın tersine, PKK'yı mümkün olduğunca diri tutacak önlem ve politikaları öneriyor.

Zira PKK'nın tasfiye sürecinin Kürt sorununun çözümüyle çakışması, tarafların bir tür toplumsal müzakere ve uzlaşmadan başka bir şey olmayan sürece hangi pozisyondan başlayacaklarına kritik önem yüklüyor.

Türkiye 2008'e girerken doğum sancıları sıklaşan yeni paradigmanın, Washington'ın "frene basacağı" âna bağlı olarak şekilleneceği anlaşılıyor.

KUZEY IRAK GÜNCESİ28 ARALIK 2007 SAAT: 18.30ANKARA Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Faruk Loğoğlu, cuma günü Anado...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber