Çankaya ile kurumlar arasındaki kavga bitti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Aralık 2007 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Cumhurbaşkanı Sezer döneminde Çankaya ile devlet kurumları arasındaki kavga Köşk'e Gül'ün çıkmasının ardından sona erdi. Gül'ün rektör atamalarında üniversitedeki seçimleri dikkate aldığı görüldü.

BİLAL ÇETİN ANKARA

28 Ağustos'ta Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasının ardından Çankaya ile devlet kurumları arasındaki kavgalar sona erdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Çankaya'nın dış politikada etkin rolü de yeniden artmaya başladı. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Çankaya ile hükümetler arasında sık sık kavgalar yaşandı. 57. Hükümet döneminde Cumhurbaşkanı Sezer MGK toplantısında dönemin Başbakan'ı Bülent Ecevit'e Anayasa fırlatırken, AK Parti iktidarı döneminde ise yasa ve kararnameleri veto ederek rekora imza attı.

ÇANKAYA MECLİS UYUMU

28 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'ne çıkan Abdullah Gül Çankaya'daki 4 ayını 28 Aralık tarihinde doldurdu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis'te bugüne kadar kabul edilen 33 kanunun tamamını imzaladı. Abdullah Gül döneminde Meclis tarafından kabul edilen kanunların 15 günlük bekletme süresinin sonuna kadar bekletilmeden imzalanması da dikkat çekiyor. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise kanunları 15 günlük inceleme süresinin sonuna kadar bekletirken görev süresi boyunca 61 kanunu veto ederek en çok kanun veto eden cumhurbaşkanı ünvanını elde etti.

OYLARI DİKKATE ALDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversite rektörlüklerine yaptığı atamalarda ise üniversitelerde yapılan seçimleri genel olarak dikkate aldığı görüldü. Gül, Hacettepe Üniversitesi'ne Prof.Dr. Uğur Erdener, Selçuk Üniversitesi'ne Prof.Dr Süleyman Okudan, Galatasaray Üniversitesi'ne ise Prof.Dr. Ethem Tolga'yı üniversitelerde yapılan seçimlerde ilk sırada çıktıkları için atadı. Gül, Osmangazi Üniersitesi'nde Fazıl Tekin'i 2. sıradan, Bilecik Üniversitesi'ne ise Azmi Özcan'ı ise 3. sıradan atadı.

Zirvede vekalet dönem kapandı

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde özellikle AK Parti hükümetlerinin gönderdiği bürokrat atamalarına ilişkin kararnameler Çankaya Köşkü'nden geri dönüyordu. Abdullah Gül döneminde gönderilen 259 kararnamenin 258'i imzalanırken 1'i veto edildi. Sezer'in 'kapıcılara' sordurarak imzalamadığı kararnamaler imzalanırken bürokrasideki vekalet dönemi sona erdi. TRT'ye İbrahim Şahin, TOKİ'ye Erdoğan Bayraktar, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Beyazıt, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne Mehmet Atalay gibi isimler asaleten atandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber