Otomotiv sektörü 2008'de 50 yeni modelle canlanacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 31 Aralık 2007 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2007 yılını yaklaşık 348 bin adet otomobil satışı ile kapatmayı öngören otomotiv sektörü, 2008'de satışa sunacağı yeni modellerle iki yıldır ertelenmiş talepleri harekete geçirecek.

2008 yılında 350 ile 380 bin adet satış hedeflenen sektörde 50 yeni model sahneye çıkacak.

Audi'den, BMW'ye Chevrolet'den Fiat'a kadar bütün firmaları yeni modellerin heyacanı sarmış durumda.

Sektörün 2008 tahmini, otomobil pazarının yüzde 8-10'un üzerinde büyüyeceği ve satış rakamlarının 2006 seviyesine geleceği yönünde.

Otomotivciler yüksek rekabet ortamından dolayı otomobil fiyatlarında kayda değer bir artış beklemiyor. Otomobil firmalarının kendi kampanyaları haricinde kredi faizlerinde de önemli bir düşüş öngörülmüyor.

Gelecek olan yeni modeller

Gelecek yıl Türkiye'de satışa sunulacak modeller arasında Audi'nin yeni A4'ü, A3 Cabrio ve RS6'sı, BMW'nin 1 seri Coupe ve X6'sı, Chevrolet'nin yeni Aveo ve HHR'si, Chrysler'in yeni Grand Voyager'ını sayabiliriz. Citroen C5 ve 4 çeker C-Crosser, Dodge Journey, Ferrari 430 Scuderia, Fiat Bravo, 500 ve Chroma ,Ford Kuga, Honda Jazz, Hyundai Starex H1 ve i10 da satışa sürülecek yeni modeller arasında. Jaguar'dan yeni XF, Kia Ceed, Lancia Musa, Yeni Mazda2, Mazda 6 ve CX-7 ,Mitsubishi Lancer, Outlander, Nissan yeni Micra ve X-Trail de gelecek yıl pazara girecek. Toyota yeni Land Cruiser, VW' Tiguan, Passat Coupe ve Scirocco ,Skoda Fabia Combi, yeni Superp,Suzuki SX-4,Subaru İmpreza sedan, yeni Forester, Peugeot 207 SW,308 SW ve 4007, Porsche Boxster RS60 Mercedes yeni C Sportcoupe, makyajlı SLK ve SL de ilk kez showroomlara çıkacak. Renault'nun yeni Modus, Grand Modus, yeni Laguna, Clio Grand Tour ve hafif ticari yeni Kangoo'su da 2008'de Türkiye yollarında olacak. Dacia ise 2 yeni modeli tanıtacak. Eğer Çin'li Chery izin alabilirse ardından Türkiye'ye gelecek Uzakdoğulu marka ve model sayısı da artabilecek.

Toyota için odaklanma yılı

Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon 2008'in kendileri için ''odaklanma'' ve ''güçlenme'' yılı olacağını söyledi. Otomobil pazarı ile ilgili iki yıldır ötelenmiş bir talebin olduğunu ve bu talebi tetiklemek için çeşitli yeni düzenleme ve teşviklerin uygulanması gerektiğini ifade eden Orhon, ''2008'de otomobil pazarının, yüzde 8-9 üzerinde büyümesini ve satış rakamlarının 2006 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Gelecek yıl satışlarımızın yüzde 10 artış göstermesini ve otomobil pazarını 4'üncü konumda bitirmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Çelik Motor Genel Müdürü Alp Evcimen de bu yıl sonunda otomotiv pazarının 2006'ya oranla yüzde 10 daralmasını beklediklerini belirterek, "2007 kasım sonu itibariyle pazar yüzde 9,4 oranında daralmasına rağmen Kia olarak, 2006 yılında yüzde 2,4 olan payımızı ve 10. sıradaki yerimizi korumayı başardık. 2008 yılında da pazarda yüzde 10 büyüme yaşanacağını öngörüyoruz. Gelecek yıl Kia ürün gamına Ceed'i ekleyerek C segmentinde iddiamızı artıracağız" diye konuştu.

Borusan Otomotiv MINI Marka Yöneticisi Funda Ölçer ise 2008 ilk çeyrekte MINI Clubman'in tanıtımını yapacaklarını belirtti. Ölçer, yeni aracın geleneksel farklılık yaratacak özellikleri bünyesinde barındırdığına dikkat çekti. Otomobilin yaklaşık 24 cm kadar büyüdüğünü de vurgulayan Ölçer gelecek yıl 800 adet MINI satışı öngördüklerini kaydetti.

Honda'nın satış hedefi 24 bin

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, 2008 yılında, mevcut ekonomik gelişmeler doğrultusunda binek araç pazarının 330 -350 bin adet seviyesinde olacağını ifade etti. Karaaslan, "Honda Türkiye olarak 2007 yılında toplam pazarın düşmesine rağmen satışlarımızda artış kaydederek pazar payımızı artırmayı başardık. 2008 yılında da artışın devam edeceğini öngörerek satış hedeflerimizi 24 bin 635 adet olarak belirledik" diye konuştu. Karaaslan, 2009'da devreye girecek Euro 4 normları gereğince eski teknoloji ticari araçlar satışında ise yüzde 20-30 arasında bir artış beklediklerini kaydetti.

SUV pazarı yüzde 10 büyür

Land Rover Marka Yöneticisi Ayhan Ölçer de premium SUV segmentinde büyüyen pazar ivmesinin devam edeceğini vurgulayarak " 2008'de SUV segmentinde yüzde 10'luk bir büyüme öngörüyoruz. Gelecek yıl toplam Land Rover satış hedefimiz 2 bin 700 adet" şeklinde konuştu. Gelecek yıl pazardaki satış tahminlerini 570 bin olarak yapan ve bunun 350 bin adedinin binek, 220 bin adedinin ise hafif ticariden oluşacağını kaydeden Nissan Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, yeni yılda 2 lt dizel yeni X-Trail'I pazara sunacaklarını açıkladı. Sancaktaroğlu ayrıca, Türkiye'ye Qashqai'nin yeni dizel motorlarının geleceğini vurgulayarak, toplam pazardan yüzde 2 pay almayı planladıklarını söyledi.

2008'de belirsizlik kalkar

Mercedes-Benz Otomobil ve Hafif Ticari Araç Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan da 2008'de belirsizliklerin önemli ölçüde ortadan kalktığını gördüklerini vurgulayarak şöyle konuştu: "Ekonomideki yavaşlama belirtileri ve dış piyasaların bizim ekonomimize olumsuz yansımaları gözardı edemeyeceğimiz gelişmeler. Otomobil ve hafif ticaride yüzde 10 büyüme bekliyoruz. 2008 kasım ayında GLK-Serisi ile yeni bir segmente daha giriş yapacağız. Ayrıca SL, SLK, CLS, A ve B-Serilerinde küçük çaplı ancak çarpıcı yenilikler olacak."

Dünya piyasalarındaki istikrarın devamı durumunda 2008'de pazarın yüzde 5 büyümesini öngören Dacia yetkilileri ise "Bu yıl yaklaşık 6 bin adet satan Logan MCV'den sonra gelecek yıl bir binek ve bir de ticari olmak üzere iki yeni modeli Türkiye pazarına sunacağız" açıklamasını yaptı.

Otomotiv sektörü 2008'de satışa sunacağı yeni modellerle iki yıldır ertelenen talepleri harekete geçirmeyi planlıyor. Sektörün önde gelen temsilcileri...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber