Sınavın adı değişiyor, kaygısı değişmiyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 31 Aralık 2007 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sınavların adı değişse de öğrencilerin ve ailelerin yaşadığı kaygı değişmiyor. Çünkü giderek daha çok önem kazanan sınavlar, dönüm noktası olmaya devam ediyor.

- ?Her öğrenci sınav öncesi kaygılanır, heyecanlanıp telaşlanır, kimisi yakınır, sinirlenir ve büyüklerin kendisini anlamadığını düşünür? diyen Psikolog Ferahim Yeşilyurt, ?Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yolları' adlı kitabında, önemli performans düşüklüğüne neden olan kaygıyla başa çıkma yollarını ilginç örneklerle anlatıyor.

Öğrenci ve ebeveynlerde sınav kaygısını gidermek için pratik çözüm önerileri sunan kitap, sınavlara iyi hazırlanmak, kaygılarından kurtulmak ve sınava en iyi motivasyonla girmek isteyen herkesin kolaylıkla yararlanabileceği kaynak niteliğinde.

KAYGI ARTINCA OYUN OYNUYORUZ

Kaygının hem bedensel hem de psikolojik belirtiler verdiğini söyleyen Ferahim Yeşilyurt, sınav kaygısı arttığında pek çok öğrencinin psikolojik oyunlar oynadığını söylüyor:

?Bu oyunları sınav kaygımızla yüzleşip çözüm üzerinde duramadığımızda oynamaya başlarız. Bir çok öğrenci sınav kaygısını azaltmak yerine bu tür oyunları oynamayı tercih eder. Tabi ki bu oyunlar, öğrencinin farkında olmadan oynadığı oyunlardır. Örnekleri incelediğinizde çevrenizdeki bazı arkadaşlarınızın bu oyunları oynadığını görebilirsiniz.?

BAŞARI İÇİN KAYGI ŞART AMA...

Başarılı olmak için bir miktar kaygının gerekli olduğunu belirten ve ?eğer bir konuda hiç kaygı yaşamıyorsanız, harekete geçemezsiniz. Çünkü yeteri kadar kaygı, sizi bir amaç oluşturmaya ve bu amaca doğru yönelmeye motive eder' diyen Yeşilyurt, öğrencilerin oynadığı psikolojik oyunlara şu örnekleri veriyor:

Felaketçi Oyunu; ?sınav belgem zamanında gelmezse ne yaparım? veya ?sınavda deprem olursa... Düşman Dışarıda Oyunu; geçen yıl dershanede benimle yeterince ilgilenmediler, ilgilenselerdi çok iyi yerleri kazanabilirdim. Lanetlenmiş Kurban Oyunu; ?kendimi paratoner gibi hissediyorum, yıldırım düşse kesin benim başıma düşer. Tüm olumsuzluklar da beni bulur.' Derskolik Oyunu; ?daha çok çalışmalıyım, dinlenmeyle kaybedecek zamanım yok.' Bahanem Var Oyunu; ?kardeşim sürekli beni rahatsız ediyor, bu yüzden evde ders çalışamıyorum.'

EDİSON'UN DA BAŞARISIZ DENEYLER YAPTI

Edison'un ampulü bulmak için yaptığı başarısız deney sayısının kimi kaynaklarda 99, kimi kaynaklarda ise 1001 olarak belirtildiğine dikkat çeken Ferahim Yeşilyurt, ?Deneme sayısı gerçekte kaç olursa olsun önemli olan başarıların, çeşitli başarısızlıkların ardından gelmesidir' diyor ve sınav kaygısından kurtularak özgüveni artırmanın ipuçlarını veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber