Suç mağdurları adli görüşme odalarında sanıklarla yüz yüze gelmeden ifade veriyor

Suç mağdurlarının beyanlarının, hakim ve savcıların olmadığı ortamlarda uzmanlar eşliğinde alınması için Adalet Bakanlığınca çok sayıda adliyede oluşturulan 105 adli görüşme odasında bugüne kadar 31 bin 312 görüşme yapıldı- Mağdurların, adli görüşme odalarında faille aynı ortamda bulunmadan ve yüz yüze gelmeden ifade vermesiyle, tekrarlanan mağduriyetlerin ve ikincil örselenmelerin engellenmesi sağlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2021 11:31, Son Güncelleme : 19 Haziran 2021 11:32
Suç mağdurları adli görüşme odalarında sanıklarla yüz yüze gelmeden ifade veriyor

- Adalet Bakanlığınca, suç mağdurlarının beyanlarının alınması için çok sayıda adliyede kurulan 105 adli görüşme odasında bugüne kadar 31 bin 312 görüşme gerçekleştirildi.

Adalet Bakanlığınca başlatılan çalışmalar kapsamında suç mağduru kadınlar ile çocukların uzmanlar eşliğinde ifadelerinin alındığı adli görüşme odaları uygulaması 3 Nisan 2017'de faaliyete geçirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bugüne kadar çok sayıda adliyede 105 adli görüşme odası kullanıma sunuldu. Görüşme, gözlem ve bekleme olmak üzere 3 bölümden oluşan odalarda 31 bin 312 görüşme gerçekleştirildi.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde de yer alan adliye görüşme odalarındaki görüşmelerde hakim ve savcılar, mağdurların ifadelerini gözlem odasına aktarılan görüntülerden takip etti.

Hakim ve savcılar, mağdurlara sorularını uzmanlar aracılığıyla iletti, uzmanlar da bu soruları mağdurlara psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktardı.

Uygulama çerçevesinde uzmanlar eşliğinde beyanları alınan mağdurların psikolojik durumlarında olumsuzluk yaşanmaması amaçlandı.

Mağdurların, adli görüşme odalarında faille aynı ortamda bulunmadan ve yüz yüze gelmeden ifade vermesiyle, tekrarlanan mağduriyetlerin ve ikincil örselenmelerin engellenmesi sağlandı.

- Adli görüşme odalarındaki işlem süreci

Çocuğun üstün yararı ilkesi kapsamında fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunan, öncelikle mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ve diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanları, uzmanlar aracılığı ile özel oluşturulan odalarda alınıyor.

Uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar mağdurla ön görüşme yapıyor, daha sonra özel olarak tasarlanan ortamlarda kaygı düzeyi düşürülen mağdurlar, uzmanlar aracılığı ile çevrim içi bağlantı ile adli mercilere beyanda bulunuyor.

Teknik donanımı ile duruşma salonuna gitmeden ifade vermeyi sağlayan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'ne (SEGBİS) sahip odalarda adliye ortamında kendilerini daha rahat ve iyi hissetmeleri için çocuklara yönelik oyuncaklar da bulunuyor.

- Adalet Bakanı Gül, genelge yayımlamıştı

Adli görüşme odalarına yönelik bir genelge yayımlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı mensuplarından mağdur haklarının korunmasına yönelik hassasiyet gösterilmesini istemiş, başta çocuklar olmak üzere tüm kırılgan grupların adalete erişimlerinin güçlendirilmesini vurgulamıştı.

Bakan Gül, ifade ve beyan işlemlerinin bu kişilerin mevcut fiziksel, zihinsel ve psikolojik durumlarına uygun olarak uzmanlar eşliğinde adli görüşme odalarında yürütülmesi gerektiğini belirtmişti.

TBMM Kadına Yönelik Şiddet Komisyonunda 8 Haziran'da sunum yapan Adalet Bakanı Gül, adli görüşme odalarının işleyişine de yer verdiği konuşmasında kırılgan grupların ikincil örselenmesinin önüne geçildiğini kaydetmişti.

Adli görüşme odalarının bekleme odası bölümünde uzmanların, mağdurlar ile psikolojik bağ kurduklarını ve görüşme odasında da kulaklık aracılığıyla hakimlerin sorularını uygun bir şekilde mağdura yönelttiğini anlatan Bakan Gül, özellikle delil yetersizliğinin bulunduğu dosyalarda mağdur ifadelerinin doğru ve detaylı alınmasının kararda büyük etkisinin olduğuna işaret etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber