Sağlık Bakanlığından elektronik sigara açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2008 19:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, elektronik sigara ve kartuşların içerik ve dozlarının belirlenmesi ve bunlara izin verilmesinde Bakanlığın yetkili olduğunu, bu ürünler için Bakanlıktan herhangi bir izin alınmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bağımlılık yapıcı bir madde olan sigaranın bırakılmasında Bakanlığın ilgili birimlerinin vatandaşlara gerekli desteği sağladığı belirtildi.

Sigarayı bırakmada asıl etkili olanın bırakma isteği ve irade olduğu ifade edilerek, sigarayı bırakmak isteyip de kendi başına başarılı olamayanlara bu çabalarında tıbbi ve bilimsel destek verilebildiği kaydedildi.

Bu desteklerden bazılarının nikotin bantları, nikotin sakızı, hekim ve psikolog desteği olduğuna işaret edilen açıklamada, nikotin bantları ve nikotin sakızlarının izninin Bakanlığın İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilaç veya ara ürün olarak verildiği bildirildi.

Bazı ülkelerde belirtilen nikotin destek ürünlerine ek olarak nikotin buharı kullanıldığı kaydedilen açıklamada, nikotin buharı sağlayan kartuşlara sahip elektronik sigaraların son zamanlarda yaygınlaşmaya başladığına dikkat çekildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak elektronik sigaraların sigara bırakma tedavisindeki etkinliklerine yönelik halen bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Bu sebeple elektronik sigaralar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilgili bilim adamları ve diğer ülkelerin sağlık bakanlıklarınca resmi olarak tavsiye edilen bir yöntem değildir. Ülkemizde de bu ürünlerin içeriklerinin ve dozlarının belirlenmesi ve izin verilmesi açısından Sağlık Bakanlığı yetkilidir. Bu ürünler için Bakanlığımızdan herhangi bir izin alınmamıştır."

Basındaki "Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Sağlık Bakanlığının yasaklama talebini uygun bulmadığı" haberlerinin doğru olmadığı bildirilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

"İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğümüz konuyla ilgili bilimsel kurulları olan ilaç güvenliliği ile ilgili bilimsel komisyon ve ilaçların ruhsatlandırılması komisyonlarının kararlarına istinaden 31.12.2007 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bu ürünlerin 'izin alınmadığı sürece yasaklanması ve özendirici olması dolayısıyla reklamlarına müsaade edilmemesi' konusunda bilgilendirici mahiyette yazı göndermiştir. Henüz yazının Sanayi ve Ticaret Bakanlığına ulaşıp ulaşmadığı dahi belli değil iken bugünkü gazetelerde 'Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Bakanlığımızın talebini uygun bulmadığı' haberleri gerçekle bağdaşmamaktadır. Bakanlığımız konuyla ilgili diğer kurumlarla olduğu gibi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber