Gökçek İstanbul'u düşünüyor ve kulisini yapıyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Erandaç'ın yazısı

2008'nin en önemli olaylarından biri Belediye Başkanlığı seçimi. İktidar olmak, belediyelerin çoğunu kazanmaya yol açıyor. Belediyelerin çoğunluğuna sahip olmak, genel seçimleri kazanmaya, iktidar olmaya yardımcı oluyor.

2007 seçimlerinde % 47 oya ulaşan AK Parti'nin beyin takımı, yerel seçimlerde % 60 almayı hedef olarak belirledi. % 60 oy alınır mı? Mevcut siyasi tabloya bakınca, AK Parti'nin belediye seçiminde % 60 oy sağlayacak gizli hazırlıklar sürüyor.

Belediye başkanlığı seçimlerinin kilidini İzmir oluşturuyor. AK Parti, İzmir'i kazanmak için olağanüstü hazırlıklar içinde. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri adaylığı için inanılmaz kulisler yapılıyor.

TOKİ Başkanı Bayraktar ile Çevre Bakanı Veysel Eroğlu isimleri büyük kentler için ön sıralarda geçiyor.

Bakan olmak mı?

İstanbul Belediye'sinin 2008 bütçesi 5 milyar 450 milyon YTL. Konsolide bütçe 15 milyar YTL. Kaç bakanlıktan daha büyük. Bakan olmak mı, İstanbul'a başkan olmak mı daha etkili, daha cazip?

Gerçekler ortada. İstanbul Belediye Başkanlığı 10 bakanlığa bedel.

İSKİ eski başkanı, DSİ eski Genel Müdürü Eroğlu, İstanbul adayı olmak için bekledi. Topbaş, Başbakan tarafından seçilince, Eroğlu DSİ'ye geri döndü. Eroğlu, Afyon Milletvekili oldu. Çevre bakanı olarak kabineye girdi. Erdoğan, DSİ'yi Çevre Bakanlığı'nın çatısı altına aldı.

TOKİ Başkanı Bayraktar, AK Parti'nin en başarılı bürokratı. Genel seçimlerde Ak Parti'nin yüzde 47 oy alınmasında büyük rol oynadı.

Başbakan, Bayraktar'ı milletvekili ve bakan yapmayı düşündü ama vazgeçti. Bayraktar İstanbul veya Ankara'ya başkan adayı olabilir. İstanbul Belediye Başkanlığı en az 10 bakanlıktan büyük, etkili ve aktif bir yer. 127 ülke bütçesinden büyük, dünyada en büyük 34. belediye... İstanbul belediyesinin bütçesi 5 milyar 450 milyon YTL iken; Adalet Bakanlığı 2 milyar 847 milyon YTL, İçişleri Bakanlığı 1 milyar 346 milyon YTL.

Takviye

AK Parti'nin belediyelerden sorumlu genel başkan yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi. En büyük desteği Arınç'tan alıyor.

Başbakan, özellikleri olan 4 milletvekilini Tanrıverdi'nin yardımcısı olarak atadı. Feyzullah Kıyıklık, İdris Güllüce, Ali Küçükyalın ve Hamza Yanılmaz, Elazığ eski Belediye Başkanı. Mehmet Ağar'ın Elazığ'daki gücünü kuracak özelliklere sahip. Erdoğan, belediye başkanlığı seçimlerine gizli ve ciddi hazırlanıyor.

Ankara, İstanbul, İzmir adaylıkları çok önemli. Kulisler sürüyor. İzmir, kilit il, Melih Gökçek ismi Ankara'da kilit önem taşıyor. Ancak Gökçek de İstanbul'u düşünüyor ve kulisini yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber