TÜİK'te telefona bakacak personel kalmadı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Personel Yasası'yla işe alınan geçici personel 365 günden fazla çalışamıyor

Bu nedenle her yılın son iş günü geçici personelin çıkışı yapılıyor. Yeni yıl başladığında da ihtiyaç duyulanlar yeniden işe alınıyor. Kurumlarda bu tür personel sayısı kısıtlı tutulduğu için sıkıntı olmuyor. Ancak TÜİK'te geçici personel, toplamın yüzde 48'i olunca, trajikomik olaylar yaşanıyor

Kamuda 657 sayılı yasanın 4C maddesi kapsamında personel çalıştıran kurumlar, yeni yıla çok sayıda çalışanını işten çıkararak girdi. Toplam personelinin yüzde 48'i oranında geçici personel çalıştıran TÜİK'te ise son 5 günde gündelik işler durma noktasına gelirken, yılın son günü özellikle taşra teşkilatında telefonlara bile bakacak personel kalmadı.

3 bin 93 TÜİK personeli arasında geçici olarak çalışan bin 477'sinin işine 28 Aralık itibarıyla son verildi. Adrese dayalı nüfus sistemini yürüten telefon operatörü, santral personeli, sekreter, veri girişçi, anketör, muhasebe elemanı, şoförler başta olmak üzere neredeyse tüm destek personel işten çıkarılmış oldu. TÜİK, yeni yılın ilk günlerinde çıkardığı personelden çalışmak istediklerini yeniden işe alacak. Ancak işlemler ayın 5'ine kadar sürdüğü için bu hafta kurum için zor geçecek.

Yüzde 48'i işten çıkarıldı

TÜİK'te Başkan Ömer Demir imzasıyla Türkiye çapındaki tüm birimlere geçen hafta gönderilen yazıyla, 4C kapsamındaki geçici personelin, 28 Aralık 20007 itibarıyla ilişiğinin kesilmesi ve kimliklerinin alınması istendi. Bu yazı üzerine gerekli işlemler yapıldı.

Sözkonusu personel kimliklerini teslim ederek kurumdan ayrıldı. Bu kapsamda toplam 3 bin 93 personelden, 1.477'sinin ilişiği kesilmiş oldu. Özellikle taşra teşkilatı için işe alınmış olan, adresi dayalı nüfus sistemini yürüten telefon operatörü, santral personeli, sekreter, veri girişçi, anketör, muhasebe elemanı, şoför, başta olmak üzere neredeyse tüm destek personel işten çıkarılmış oldu. Devlet Personel Yasası'na göre, yasanın 4C maddesi kapsamında işe alınan geçici personel 365 günden fazla çalışamıyor. Personelin bu nedenle her yılın son iş günü çıkışı yapılıyor.

Yeni yıl başladığında da kurumun çalışmak istedikleri yeniden işe alınıyor. Dışişleri, diyanet, ünivesiteler gibi çok sayıda kurum bu maddeyle personel çalıştırmasına rağmen, geçici personel sayısı kısıtlı tutulduğu için sıkıntı olmuyor.

Yeniden işe alacak

TÜİK, yeni yılın ilk günlerinde çıkardığı personelden, yeniden çalışmak istediklerini yeniden işe alacak. Bunun için işe giriş işlemleri de, resmi tatilin hemen ardından başladı. Ancak işlemlerin ayın 5'ine kadar süreceği tahmin ediliyor. Bu nedenle bu haftanın kurum için zor geçeceği yorumları yapılıyor.

Haber: Gülümhan GÜLTEN/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber