Yüzde 8'lik zamma karşı memur cephesi

Haber Giriş : 14 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmeler öncesi bir araya gelen memur sendikaları konfederasyonları yüzde 8 zamma karşı çıktı. Konfederasyonlar hükümete temel ücret belirlenmesini önerecek

KESK Başkanı Sami Evren, kamu çalışanlarının yüzde 60'ına yakınının 481 milyon lira maaş aldığını söyleyerek, "Yüzde 8 oranında zam yapılacağı basına sızdırılıyor, bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

KESK, Kamu - Sen ve Memur - Sen genel başkanları yarın hükümetle gerçekleştirilecek toplu görüşme öncesi, dün bir basın toplantısı düzenlediler. Ücret adaletsizliğini yüzdelik artışla çözmenin olanaksız olduğunu belirten Evren, hükümete temel bir ücret belirlemelerini önereceklerini söyledi. Önerilecek en düşük memur maaşını KESK 940 milyon, Kamu - Sen 820 milyon lira olarak belirledi.

Memur - Sen ise yüzde 17 artış talep edecek. Evren, "Rakamlar arasındaki farklılıklar karışıklık yaratmasın. Biz insanca yaşanacak koşullar istiyoruz. Bu sağlansın rakamlar arasındaki farkı çözeriz" diye konuştu. Kamu - Sen Başkanı Bircan Akyıldız da "Hükümetler geçmişte konfederasyonlar arasındaki farklılıkları kullanarak, görüşmeleri anlaşmazlıklarla sonuçlandırdı. Bu sene böyle bir malzeme yok" dedi.

'Bize gelince kötü diyorlar'
Evren, şunları söyledi: "Yüzde 8 oranında zam yapılacağı basına sızdırılıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ekonominin yüzde 14 büyüdüğünden bahsediliyor. Biz bütçedeki payımızın artırılmasını istiyoruz. Hükümet bizimle konuşurken ekonominin kötüye gittiğini bahane ederek bize zam vermiyor, dışarıda ise ekonomi iyi gidiyor şeklinde konuşuyor. Bu nasıl ikiyüzlülüktür?"

Hükümetten memura rest

Hükümet, toplu görüşmelere oturacağı kamu sendikalarına "Gerçekleşen enflasyonu istemeniz aleyhinize olur" mesajı verecek.
Hükümet, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Başkanlığı'nda DPT, Hazine, Maliye Müsteşarları, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı, Devlet Personel Başkanı ve Kamu İşverenleri temsilcileriyle toplanarak kamu sendikalarına verilecek yanıtı belirledi. Toplantıda, sendikaların "gündemi değiştirin, toplu sözleşme, lokavt, uluslararası sözleşmeler konusu gündeme alınsın" isteklerine olumsuz yanıt verilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda, "Sendikaların istedikleri yürürlükteki kanuna aykırı. Israrlı olsalar da biz gündemi deldirmeyiz" tavrı konuldu. Daha sonra şu değerlendirme yapıldı: "Bizim yüzde 8 enflasyonun üzerinde artışa gitmemiz mümkün değil. Gerçekleşen enflasyonu istemek aslında memurların aleyhinde olur. Bugüne kadar gıda ve giyimde gerçekleşen enflasyon yüzde 3.8 oldu. Enflasyonun düşme trendine girdiği bir süreç var." Şahin, Ali Babacan'ın oğlunun sünnetinde de 2005 yılı bütçesinde memura ayrılacak payın hem miktar hem de oran olarak daha fazla olacağını sözlerine ekledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber