EPDK'nın yeni patronu Köktaş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Ocak 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki aydır merakla beklenen '100 milyar dolarlık büyüklüğe sahip enerji piyasasının yeni patronu kim olacak?' sorusunun cevabı belli oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) başkanlığına Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş atandı. 2001'de EPDK başkanlığına getirilen Yusuf Günay'ın görev süresi 19 Kasım 2007'de dolmuştu. Köktaş'ın, görev süresi altı yıl olan Enerji Üst Kurulu başkanlığına atanması, özelleştirme kanadında olumlu karşılandı. Konuya ilişkin açıklama yapan üst düzey bir yetkili, Hasan Köktaş'ın Tüpraş ve Erdemir gibi 7 milyar dolar büyüklüğünde iki büyük enerji özelleştirmesini gerçekleştirdiğini belirterek, "Enerji sektörünü iyi bilen bir EPDK başkanı oldu. Hasan Bey, Eskişehir ve Bursa doğalgaz ihalelerini de gerçekleştirmişti. Ayrıca özelleştirme süreci yakında başlayacak elektrik dağıtım ihaleleri de ona bağlıydı. Sonuçta enerjinin patronu sektörü iyi bilen biri oldu." değerlendirmesinde bulundu. Başbakanlık tarafından EPDK başkanlığı ve boş bulunan iki kurul üyeliği için Köşk'e gönderilen kararnameyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onayladı. Yapılan atamalara göre EPDK'nın başına Hasan Köktaş getirildi. Hasan Köktaş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yaklaşık 5 yıldır başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu. Köktaş bugüne kadar Tüpraş, Erdemir ve Halk Bankası gibi birçok büyük özelleştirme ihalesine imza attı. Kararname ile boş bulunan kurul üyeliklerine EPDK'da daire başkanlığı yapan Zekeriya Gökşenli ile Fatih Dönmez atandı. 1963 doğumlu olan Köktaş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kamu Yönetimi mezunu. İngilizce bilen Köktaş, çevresinde sıcak kanlı ve fanatik Trabzonspor taraftarı olarak biliniyor.

EPDK, geçmiş 6 yıllık dönemde petrol, doğalgaz ve LPG sektörleriyle ilgili önemli çalışmaları tamamladı. Kurum, sadece elektrik sektöründe mesafe alamadı. Türkiye'de hızla artan elektrik tüketimi ve zaman zaman talebin arzın önüne geçmesi önemli bir sorun olarak ortada duruyor. Halen elektrik sektöründe kamu, dağıtımda yüzde yüze yakın (Kayseri bölgesi hariç), üretimde ise yüzde 80'e yakın paya sahip.

Ercan Baysal, İsmail Altunsoy, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber