Ortaöğretimde yetersiz ödeneğe tasarruf tedbiri

Haber Giriş : 07 Ocak 2008 09:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, valiliklere ve okul müdürlüklerine gönderdiği genelge ile yetersiz ödenek nedeniyle tasarruf edilmesi gerektiğini bildirdi. Okullarda çalışanların giyecek ödeneğinden yararlanamadıkları için mağdur olduğunu kabul eden Genel Müdürlük, mağduriyetin önleneceğini açıkladı.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne yaklaşık olarak 3 milyar YTL ödenek ayrıldı. Genel lise, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor liselerinde okuyan milyonlarca öğrenci ve öğretmen için ödeneğin yetersiz olması nedeniyle Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Vekili Emin Gürkan imzasıyla bir genelge yayınladı. Genelgede, 2008 Mali yılı bütçesinden tahsis edilecek ödeneklerin dağıtımının; yapılacak uygun bir planlama ile yürütüldüğü açıklandı. Okulların ödenekler ile ilgili olarak bilgilendirilemediği kaydedilirken, "okulların mağduriyetlerinin" önlenmesi için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirin alınacağı anlatıldı.

-YATILI ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK-

Okullarda çalışan personelin giyecek ödeneğinin ödenmediği ve personelin mağdur edildiğinin bakanlığa gönderilen ödenek isteklerinden anlaşıldığı bildirilirken, ?Personelin mağduriyetinin önlenebilmesi için okullara Tüketim Mal ve Malzeme Alımları olarak gönderilen ödenekten personelin giyim ödeneği karşılanacaktır? denildi. Genelgede ayrıca yatılı öğrencilere gerekli kolaylıkların sağlanacağı ve öğrenci harçlıklarının zamanında ödeneceğinin de altı çizildi.

-VALİLİKLER OKULLARI İNCELEYECEK-

Genel Müdürlük, valiliklerden okulların ödenek isteklerindeki okul, bina, derslik sayısı, eğitim şekli, ısınma şekli, kullanılan yakıt, öğrenci sayısı gibi bilgilerin doğruluğunu incelemesini isterken, genelgede ?Bütçe imkanları da dikkate alınarak ödenek isteklerinin tutarlı olmasına özen gösterilecektir. Göreve yeni başlayan yöneticiler, bütçe yapma tekniği konusunda tecrübesi bulunan okul müdürleri ile görüşerek sağlıklı bütçe yapmaya gayret edecektir? denildi.

-SINIRLI BÜTÇE NEDENİYLE TALEP EDİLEN ÖDENEK KARŞILANAMIYOR-

Genel Müdürlük, 2008 Mali yılında talep edilen okul bütçelerinin İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetim Bilgi Sistemi (İlsis) modülünden takip edileceği bildirirken, ?Sınırlı bütçe imkanları nedeniyle okulların talep ettikleri ödeneğin tamamının karşılanmasının mümkün olmadığı bilinmektedir? açıklamasında bulundu. Genel Müdürlük, bütçe yapılırken bir önceki yılın bütçesinin yüzde 4 oranında artırılarak gönderileceğini duyurdu.

-ÖDENEĞİN ÜZERİNE ÇIKAN MÜDÜRE YASAL İŞLEM-

"Kesinlikle" ödenek üstü harcama yapılmayacağını açıklayan Genel Müdürlük, ödeneğin üzerine çıkan okul müdürleri hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu. Yayınlanan genelgede, ?Okul Müdürleri okullarında tasarrufa önem verecek, suların boşa akmaması, elektriklerin gereksiz yere yakılmaması, yakıtın özenle kullanılması gibi hususlarda gerekli titizliği gösterecek, öğretmen ve öğrenciler de tasarruf bilinci ile hareket edecektir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber