Kayseri'de rekor soğukluk: -28.2

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2008 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtta etkili kar yağışı, yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkilerken, Kayseri'de hava sıcaklığı eksi 28.2 dereceye kadar düştü.

Kent merkezinde gece hava sıcaklığı eksi 18.8 derece, Erkilet beldesinde eksi 23 derece, Sarız ilçesinde eksi 19.7 derece, Tomarza ilçesinde eksi 23.5 derece, Develi ilçesinde eksi 15.9 derece, Pınarbaşı ilçesinde eksi 23.5 derece olarak ölçüldü.

Hava sıcaklığının eksi 28.2 dereceye düştüğü Pınarbaşı ilçesi Han Mahallesi'ndeki 25 metre yüksekliğindeki şelale tamamen buz tuttu. İlçenin yakınlarındaki Zamantı Nehri üzerindeki Bahçecik Barajı'nın da kıyıdan itibaren büyük bölümünün buz tuttuğu bildirildi.

Kayseri'de, ocak ayı ortalaması itibariyle 3 Ocak 1983 tarihinde -28.1 derece ölçülmüştü.

DOĞU ANADOLU'DA HAVA SOĞUKLU -20 DERECEYE KADAR DÜŞTÜ

"AA R GEN

-YURTTA KIŞ...

-DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE EN DÜŞÜK HAVA SICAKLIĞI,

EKSİ 9 DERECEYLE ERZURUM VE ARDAHAN'DA ÖLÇÜLDÜ

-HAVA SICAKLIĞININ SIFIRIN ALTINDA 20 DERECEYE KADAR

DÜŞTÜĞÜ BÖLGEDE BİRÇOK KÖYDE, EVLERDEKİ İÇME SUYU

ŞEBEKELERİ DONDU

-SICAKLIĞIN EKSİ 28.2 DERECEYE KADAR DÜŞTÜĞÜ

KAYSERİ'NİN PINARBAŞI İLÇESİNDE ŞELALE VE BAHÇECİK

BARAJI BUZ TUTTU

(FOTOĞRAFLI)

ANKARA (A.A) - 07.01.2008 - Yurtta etkili kar yağışı, yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı, eksi 9 dereceyle Erzurum ve Ardahan'da ölçüldü.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları Erzurum ve Ardahan'da eksi 9, Kars'ta eksi 8, Iğdır ve Erzincan'da ise 2 derece oldu.

Bugün en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzurum ve Ardahan'da eksi 9, Kars'ta eksi 6, Erzincan'da 4, Iğdır'da 3 derece olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Yetkililer, Sibirya üzerinden gelen yüksek basınç sisteminin etkisi altında olan bölgede, gelecek günlerde sıcaklıklarda 1-2 derece artış beklendiğini ifade ettiler.

İl Özel İdareleri Genel Sekreterliklerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde toplam bin 343 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Erzincan'da 246, Muş'ta 95, Erzurum'da 438, Iğdır'da 64, Kars'ta 163, Ardahan'da 47, Tunceli'de 137 ve Bingöl'de 153 köy yolunda ulaşımın sağlanamadığını belirten yetkililer, yolların ulaşıma açılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü bildirdiler.

Öte yandan, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok köyde, evlerdeki içme suyu şebekeleri dondu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahmin raporlarına göre, Van, Hakkari ve Ağrı'da 7-11 Ocakta gece en düşük sıcaklık eksi 10 ile eksi 21 derece arasında seyredecek.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle birçok köyle ulaşımın sağlanamadığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde, karla mücadele ekipleri yol açma çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Evlerindeki içme suyu şebekeleri donan vatandaşlar, su ihtiyaçlarını köy çeşmelerinden karşılıyor.

Van merkeze 7 kilometre uzaklıktaki 430 haneli, 2 bin 300 nüfuslu Karpuzalan Köyü Muhtarı Tahir Çağırcı, AA muhabirine, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu her kış yaşadıkları su çilesinin bu yıl da devam ettiğini söyledi.

Tahir Çağırcı, köylerindeki tüm evlerde içme suyu şebekesi bulunduğunu, ancak havanın soğuması nedeniyle birçok evde su borularının donduğunu belirterek, suları donan vatandaşların, evlerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki köy çeşmesinden bidonlarla su taşıdığını kaydetti.

Çağırcı, Van'da 20 yıl aradan sonra ilk defa bu yıl kış mevsiminin çok sert geçtiğine tanıklık ettiğini söyledi.

KARABÜK

Karabük'ün Safranbolu, Eskipazar ve Ovacık ilçelerine bağlı 13 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle Safranbolu'da 2, Eskipazar'da 7, Ovacık'ta 4 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Kardan kapanan, Zonguldak'taki 47, Bartın'daki 41 köy yolu, İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sonucu ulaşıma açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber