İstanbul'da gaz konusunda sorun yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2008 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ) Genel Müdürü Levent Tüfekçi, İstanbul'un uç noktalarına gaz arzının sağlanabilmesi ve ani basınç düşüşünü önlemek için Rusya'dan gelen hattın İstanbul'daki regülasyon istasyonlarının çıkışındaki gaz basıncının 19 bardan 23 bara çıkardıklarını bildirdi.

Tüfekçi, Türkiye'de normal şartlarda 130 milyon metre küplük seviyede devam eden günlük gaz tüketiminin, soğuklar nedeniyle 140 milyon metre küpe doğru tırmandığını söyledi.

Türkiye'nin yıllık tüketim miktarı olarak İran'dan önemli miktarda doğal gaz aldığını ifade eden Tüfekçi, son 30 yılın en soğuk kışını yaşadığı belirtilen İran'ın, sözleşme gereği vermesi gereken gazı bu sözleşmede yer alan "mücbir sebepler"i gerekçe göstererek şu anda vermediğini, ancak bu sorunun ilgili kurumların görüşmeleri sonucunda atlatılacağını belirtti.

Tüfekçi, İran'ın önceki yıllarda da böyle bir uygulamaya gittiğini ve 5-6 günlük bir süreçte büyük zorluklar yaşandığını hatırlattı.

Şu anda Silivri'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) geçen yıl yaptığı bir depo bulunduğunu anlatan Tüfekçi, "Bu depo çok önemli. Zaten doğal gaz işletmeciliğinde deposuz bir işletmecilik mümkün değildir. Bu depoda 1,6 milyar metre küplük gaz var. İhtiyaç duyulduğu anda kullanılıyor. Şu anda buradan Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) tarafından ulusal hatta 14 milyon metre küp gaz aktarılıyor" dedi.

İstanbul'un Trans-Balkan hattı denilen Ukrayna üzerinden gelen hattan beslendiğini belirten Levent Tüfekçi, bu hatla ilgili Rusya'nın belirli bir kısıtlama yaptığını ve günlük 42 milyon metre küp gaz gelmesi gerekirken 39 milyon metre küp gazın geldiğini anlattı.

Meteoroloji Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinin (AKOM) yılın ilk ayının zor geçeceği yönünde hava tahmin raporları hazırladığını ifade eden Tüfekçi, bu nedenle İstanbul için özel hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Tüfekçi, "Uç noktalarına gaz arzının sağlanabilmesi ve ani basınç düşüşünü önlemek için Rusya'dan gelen hattın İstanbul'daki regülasyon istasyonların çıkışındaki gaz basıncını 19 bardan 23 bara çıkardık. Basınç düşüşü, İstanbul ve diğer iller ile bazı noktalarda gaz yokluğuna sebebiyet verebilir. Dolayısıyla gazın uç noktalara kadar akışını sağlamak için basınçta 4 bar artış yaptık" dedi.

Bütün bunlarla birlikte ekip olarak 759 personel ve 170 araç ile 24 saat çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirten Tüfekçi, "Kesintisiz bir çalışma içindeyiz. Uç noktalardaki ani basınç düşüşlerine de müdahale ediyoruz. Basınçları her an kontrol altına alıyoruz. Bütün bu yapıya baktığımızda şu an İstanbul için büyük bir problem gözükmüyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber