TBMM'ye spiker alınacak, kanunları okuyacak

Haber Giriş : 09 Ocak 2008 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Başkanı Köksal Toptan, grup başkanvekilleriyle biraraya gelerek ?içtüzük" değişikliğini görüştü. Üç ayrı değişiklik önerisi benimsendi Edinilen bilgilere göre; Meclis Başkanı Toptan, AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve DTP Grup Başkanvekili Selehattin Demirtaş'la önceki gün bir araya gelerek İçtüzük'te yapılacak değişikliklere son şekli verildi.

KATİP ÜYELER YERİNE SPİKERLER

Başkanlık Divanı'nda milletvekillerinden oluşan katip üyelerin görevlerini bundan sonra spikerler yapacak. Genel Kurul'da gündeme ilişkin evrakların Başkanlık Divanı üyesi katipler tarafından yapılan okuma işlemlerini profesyonel spikerler yapacak. Buna göre; Meclis Başkanlığı Meclis TV, TRT'den de yardım isteyecek. Gerekirse sınavla yeni personel alınacak. Meclis'te halen 7 katip üye görev yapıyor. Katip üyeler dönüşümlü olarak görev yapıyor ve gündeme ilişkin gelen kağıtları okuyor.

İKİ AYRI ALT KOMİSYON

Plan Bütçe Komisyonu'nda kesin hesap ve bütçe olmak üzere iki ayrı daimi alt komisyon oluşturulacak. Bütçe görüşülürken alt komisyonlar Kesin Hesap Kanununu görüşecek, Sayıştay raporlarını inceleyecek. Böylece yeterince görüşülmediği konusunda eleştirilere neden olan kesin hesap, alt komisyonda detaylı şekilde masaya yatırılmış olacak.

İçtüzük değişikliği, Bütçe görüşmelerinin yönteminde de değişiklik öngörüyor. Her bakanlığın bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeden önce ilgili komisyonda ele alınacak. Bu komisyonlarda oylama yapılmayacak, ancak hazırlanacak rapor Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilecek.

YAZICIOĞLU VE URAS DA KONUŞACAK

TBMM Genel Kurul'unda tasarı ve tekliflerin görüşmelerinde grubu olmayan partilere de 10'ar dakika söz hakkı verilecek. Böylece BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile DSP'ye söz hakkı verilmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber