10 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 10 Ocak 2008 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

60. HÜKÜMET'İN EYLEM PLANI AÇIKLANIYOR

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 60. Hükümet Programı Eylem Planı'nı, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak. (Saat:14.00)

-GÜL, NEW YORK'TA

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'deki temaslarına New York'ta devam ediyor. Gül, New York'ta uluslararası yatırımcılarla kahvaltıda bir araya gelecek. Gül'ün, CNN televizyonuna röportaj vermesi bekleniyor. Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşma yapacak olan Gül ardından, Musevi kuruluşlarının temsilcilerini, Ahıska Türkleri heyetini ve Türk dernekleri temsilcilerini ayrı ayrı kabul edecek.

-27. ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI BAŞLIYOR

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOBB ETÜ'de yapılan 27. Enerji Verimliliği Haftası açılış töreninde konuşma yapacak. Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katılacak. (Saat:11.00)

-UYUM YASASI GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

-TBMM Genel Kurulu'unda, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. (Saat:14.00)

-PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ KOMİSYON'DA

-TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Piri Reis Üniversitesi'nin kurulmasına ilişkin kanun tasarısı görüşülecek. (Saat:10.30)

-AB UYUM KOMİSYONU, DIŞİŞLERİ YETKİLİLERİNİ DİNLEYECEK

-AB Uyum Komisyonu, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, ?Lizbon anlaşması ve AB temel haklar sözleşmesinin Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine muhtemel etkileri? konusunda, AB Uyum Komisyonunda sunum yapacak. (Saat: 13.00)

-ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI KILIÇ'TAN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A İADEYİ ZİYARET

-Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, başkan seçilmesi nedeniyle kendisini ziyaret eden Başbakan Erdoğan'a iadeyi ziyarette bulunacak. (Saat:18.00)

-FİSKO BİRLİK YÖNETİMİ BAŞBAKANLIK'TA

-Başbakan Erdoğan, Fisko Birlik Yönetim Kurulu Üyelerini, Başbakanlık Yeni Bina'da kabul edecek. (Saat:17.00)

-MALİYE BAKANI UNAKITAN, MÜSİAD'IN ÖDÜL TÖRENİNDE

-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, MÜSİAD tarafından düzenlenen ?Biltronik Proje Yarışması Ödül Töreni?nde konuşacak. (Saat:11.00)

-HABERTÜRK'ÜN KAMPANYASININ ÇEKİ MEHMETÇİK VAKFI'NA VERİLİYOR

-HABERTÜRK Televizyonu tarafından düzenlenen gazi ve şehit ailelerine yardım kampanyasının çeki, Genelkurmay Karargahı'nda, Mehmetçik Vakfı ve Sosyal Güvenlik Başkanlığı'na verilecek. (Saat:14.30)

-BAKAN ÇAĞLAYAN, İTO'DA

-Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleriyle görüşecek ve ardından İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ile birlikte basın toplantısı düzenleyecek. (Saat:09.30/11.00)

-"ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ" KUTLANIYOR

-Çalışan Gazeteciler Günü kutlanıyor.

-?Çalışan Gazeteciler Günü?, gazetecilerin, 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin ardından boykota giden gazete sahiplerini protesto etmek üzere, 10 Ocak 1961'de bir yürüyüş düzenlemesinin ardından kutlanmaya başlandı. ?Çalışan Gazeteciler Bayramı? olarak kutlanan günün ismi, 12 Mart 1972 askeri müdahalesinin ardından ?Çalışan Gazeteciler Günü? olarak değiştirildi.

-EMEKLİ SANDIĞI, GATA RAPORLARINA RAĞMEN MAAŞ BAĞLAMADI

-Askerde maruz kaldığı psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak emekli olmak isteyenlerin başvurusu Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Profesörler Sağlık Kurulu'nca verilen ?askerliğe elverişli değildir. Rahatsızlığı askerlik görevinin tesiriyle meydana gelmiştir? raporlarına rağmen Emekli Sandığı'ndan geri döndü.

-Konu hakkında TBMM Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvurular, Emekli Sandığı'nın GATA raporlarına rağmen başvuruları reddettiğini gösterirken, gerekçeyi ise

?askerlik görevi sırasında hastalığı ile ilgili istirahat ve tedavilere ilişkin herhangi bir tıbbi belge bulunmadığı ve sağlam terhis edildiği? ve ?psikolojik hastalıkların oluşumunda çevresel, sosyal, ailesel nedenlerin de rol oynadığı? görüşü oluşturdu.

-İCRA DAİRELERİNE ?RÜŞVET İDDİASI? ÖNLEMİ

-Adalet Bakanlığı, İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun taslağını görüşe açtı. Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı taslağa göre; icra ve iflas davalarında yapılacak her türlü işleme ilişkin alınacak paralar doğrudan banka hesaplarına yatırılacak. Yasada yapılması öngörülen bu değişiklik ile icra dairelerinde "rüşvet" söylentilerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

-TÜKETİCİNİN ENFLASYONU YÜZDE 20'İNİN ÜZERİNDE

-TÜİK'in enflasyon kamuflajına yarayan 425 mal ve hizmet yerine, toplumun en çok kullandığı 90 mal ve hizmet dikkate alınarak yapılan incelemede, bunların ancak üçte birinin fiyatı TÜİK'in açıkladığı ortalama kadar, 60'ının ise fiyatının yüzde 10'dan yüzde 90'a kadar değişik miktarlarda arttığı ortaya çıktı. İncelenen 90 ürünün yüzde 40'ındaki artış, yüzde 15'in üzerinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl ekmekteki artış yüzde 18, kiradaki artış yüzde 20 oldu.

-İktisatçı Mustafa Sönmez, özellikle işçi ücretleri, memur maaşları ve tarımsal ürün fiyatlarının tespitin, bu gerçek fiyat artışlarının dikkate alınması ve resmi yüzde 8.7'lik tüketici enflasyonuna itibar edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, ?Aksi durum, toplumun bu alt ve orta kesimlerinin yeni reel gelir kayıpları anlamına gelecektir? değerlendirmesi yaptı.

-SERMAYE GÖÇÜYLE 60 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM KAYBI

-Türk girişimciler doğrudan yatırım için 2002 başından 2007'nin Kasım sonuna kadar olan dönemde yurt dışına 6.6 milyar dolar sermaye götürdü. Giden sermaye yurt içinde yatırıma yönlenseydi, yaklaşık 60 bin kişiye iş yaratılacaktı.

-En çok yatırımı Avrupa ülkelerine yapan Türk sermayesi özellikle petrol ürünleri, finansal hizmetler, tekstil, taşımacılık, depolama, haberleşme ve ticaret sektörlerini tercih ediyor.

-ASİSTANLARDAN YÖK BAŞKANI ÖZCAN'A TEPKİ

-Türkiye üniversitelerinde çalışan asistanların özlük haklarını savunmak amacıyla başlattıkları "Asistan Girişimi", YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın araştırma görevlilerinin kadrolu ve maaşlı istihdam edilmelerine ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

-Asistanlar, internet sitelerinde yayınladıkları açıklamada, ?YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yıllardır başta iş güvencesi olmak üzere sayısız sorunla boğuşan biz asistanların, tam da bu sorunlarımızı dile getirmek üzere kapısını çalmaya hazırlandığımız bir dönemde, yaptığı açıklamalarla akademide derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır? açıklamasında bulundu.

-ÖĞRENCİ AFFINDA YÖK VE MEB TOPU BİRBİRİNE ATIYOR

-Öğrenci affı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) topu Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) atarken, YÖK de konunun Bakanlık ve TBMM'yi ilgilendirdiğini savunuyor.

-CHP LİDERİ BAYKAL'DAN ALEVİLER'E CEMEVİ DESTEĞİ

-Cemevleri'nin yasal statüye kavuşturulması tartışmalarını yapıldığı bir dönemde, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan sürpriz bir çıkış daha geldi. Deniz Baykal, geçtiğimiz haftalarda kabul ettiği Alevi önde gelenlerinin isteği doğrultusunda, Türkiye'nin en büyük Cemevi'nin Ankara'da yapılması için Çankaya Belediyesi'ne talimat verdi. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Cemevi inşaatı için Ankara'nın Dikmen semtinde 4 bin 300 metrekarelik bir alanı tahsis etti.

-CHP yönetimi, Alevileri yeniden kazanmak için de bir dizi çalışma başlatacak. Oluşturulacak milletvekili heyetleriyle Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunan Alevi dergah ve tekkeleri ziyaret edilecek. Alevi kanat önderleri ziyaret edilecek, kendilerine destek verilecek. Alevi önderleri de sık sık Genel Başkan Baykal'la buluşturulacak.

-ERİVAN: ?TÜRKİYE'NİN ÖNKOŞULLARI NEDENİYLE İLİŞKİLERİMİZ 2007'DE İLERLEMEDİ?

-Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık raporunda, 2007 yılında Türkiye ile ikili ilişkilerde ?Ankara'nın ön koşulları nedeniyle? ilerleme sağlanmadığı öne sürüldü.

-DAVOS'TA GÖRÜŞÜLECEK ?KÜRESEL RİSKLER 2008? RAPORU AÇIKLANDI

-Dünya Ekonomik Forumu, ?Küresel Riskler 2008? raporunu açıkladı. Raporda, ?Bu yıl küresel riskleri yönetmek zor olacak. Siyasi ve ekonomik belirsizlikler küresel tartışmanın odak noktası olacak gibi görünüyor. Ekonomik cephede 2007'nin likidite krizi reel ekonomi üzerinde etkide bulunurken, sıra dışı küresel büyüme dönemi baskı altına girebilir? denildi.

-Raporda ?Kimi orta ve doğu Avrupa ekonomilerinde büyük cari işlem açıkları 2008'de giderek sürdürülemez olabilir, Birleşik Krallık'ın herkesçe bilinen finans sektörü, onu kırılgan kılmaktadır? ifadesi yer aldı.

-Davos'ta tartışma platformu oluşturacak raporda, Türkiye'den ?Nükleer Rönesans? bölümünde söz edildi.

-DİŞ MUAYENELERİNDE KREDİ KARTIYLA ÖDEME DEVRİ

-Kredi kartları, diş hekimlerinin özel muayenehanelerinde de kullanılabilecek. Diş hekimlerine, 1 Haziran'dan itibaren iş yerlerinde kredi kartı okuyucusu bulundurma zorunluluğu getirildi.

-ÇEVREYE ATILAN PİLLER TEHLİKE SAÇIYOR

-Radyolarda, saatlerde, fotoğraf makinelerinde ve oyuncaklarda kullanılan "kuru? piller, içerdikleri ağır metaller nedeniyle deri, böbrek ve akciğer hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber