İcra dairelerine 'rüşvet iddiası' önlemi

Haber Giriş : 10 Ocak 2008 10:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü, ?İcra İflas Kanunda ve Çeşitli Kanunlarda Değişlik Yapılmasına Dair Kanun? taslağı hazırladı. Hazırladığı kanun taslağını ilgili yerlerden görüş almak üzere gönderen Bakanlık, gelen görüşler sonrası taslağa son şeklini verecek.

Taslağa göre, icra ve iflas davalarında yapılacak her türlü işleme ilişkin alınacak paralar, doğrudan banka hesaplarına yatırılacak. Yasada yapılması öngörülen bu değişiklik ile icra dairelerinde "rüşvet" söylentilerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bakanlık, yargı reformu çerçevesinde İcra ve İflâs Kanununu Avrupa Birliğine üye ülkelerdeki uygulamalarla uyumlu hâle getirmek, icra ve iflâs dairelerinde yaşanan aksaklıkları gidermek amacıyla değişiklik taslağını hazırladı.

İcra İflas Kanunu'nun 9. maddesinde yer alan düzenleme şöyle:

?Her türlü para tahsilatı, icra ve iflas müdürlüklerinin banka hesap numarası üzerinden yapılır. Haciz sırasında para tahsilatı yapılmış ise tahsil edilen paranın, en geç ertesi işgünü çalışma saati sonuna kadar icra ve iflas müdürlüklerinin banka hesabına yatırılması zorunludur.

Tahsil edilen paralardan kanunen alacaklıya ödenmesi gerekenler, talep edilmesi hâlinde icra ve iflas müdürlüklerinin hesap numarasının bulunduğu bankaya talimat verilmek suretiyle gecikmeksizin ödenir; talep edilmezse masrafı alacaklıya ait olmak üzere en geç üç gün içinde 58 inci maddenin ikinci fıkrasının (1) numaralı bendinde gösterilen alacaklının banka hesap numarasına talimat verilmek suretiyle aktarılır. İcra ve iflas müdürlükleri aldıkları kıymetli evrak ve değerli şeyleri kasalarında muhafaza ederler. İcra ve iflas müdürlüklerince alacaklı dışındaki diğer gerçek ve tüzel kişilere yapılması gereken ödemeler, bankaya verilecek talimat yoluyla yapılır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber