Devlet sırrı tanımlandı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet sırrı, artık Başbakan başkanlığında Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları'ndan oluşacak "Devlet Sırrı Kurulu"nda belirlenecek. Devlet sırrına ve kaç yıl gizli kalacağına kurul karar verecek. Ancak bu süre 75 yılı geçemeyecek.

13 MADDELİK TASARI Meclis'e gönderilen 13 maddelik "Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı" özetle şöyle: İlk kez "Devlet sırrı" ve "gizli kalması gereken bilgi ve belgeler" tanımı ayrı ayrı ve açıkça yapıldı. Devlet sırrı, "Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgelerdir" diye tanımlandı.

Düzenleme ile "şeffaflığın sağlanması", "gereksiz gizlilik kültürüne son verilmesi", "bilgi edinme özgürlüğünü temin etmek ve temel hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının teminat altına alınması" amaçlandı.

GİZLİ BELGE Devlet sırrı niteliği taşımayıp da, açıklanması veya öğrenilmesi halinde ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verebilecek nitelikteki veya yetkili makamlar tarafından "gizlilik" derecesi verilmiş bilgi ve belgeler, "gizli bilgi ve belge" olarak kabul edilecek. Devlet sırrını açıklayan ve koruma yükümlüğüne aykırı hareket eden kamu görevlileri TCK'nın 258. maddesine "Göreve ilişkin sırrın açıklanması" suçundan 1-4 yıl hapisle yargılanacaklar. "Devlet sırrına" karşı basın, yayın ve internet yoluyla suç işleyenlere bu ceza yarı oranında artırılarak, 1.5 yıldan 6 yıla kadar hapis şeklinde uygulanacak.

Oya ARMUTÇU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber