Elektrikten haksız tahsilat alındığı iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, elektriğe 1 Ocak'tan itibaren yüzde 15 zam uygulanacak olmasına karşın son okuma tarihinden bu yana tüketilen enerjiye yüzde 15 zam uygulandığını savunarak, TEDAŞ'ın haksız tahsilat yaptığını kaydetti.

Özer, 1 Ocak'tan itibaren elektrik ve doğal gaz başta olmak üzere birçok tüketim kalemine belirli oranlarda bazı zamlar yapıldığını söyledi.

Özellikle elektrikteki yüzde 15'lik zammın 1 Ocak'tan itibaren uygulanması gerektiğini dile getiren Özer, şunları kaydetti:

''Elektriğe 1 Ocak'tan itibaren yüzde 15 zam uygulanacak olmasına karşın son okuma tarihinden bu yana tüketilen enerjiye yüzde 15 zam uygulanıyor. Aslında tüketicinin 1 Ocak'tan itibaren kullandığı enerji yüzde 15 zamlı olmalıdır. Ancak zammı bu şekilde uygulamadılar. Örneğin benim elektrik sayacı son okuma tarihim 2 Aralık. Ardından görevliler gelip 2 ya da 3 Ocak'ta tekrar okuyorlar. Faturayı da yüzde 15 zamlı düzenleyip tahsilat yapıyorlar. Yani hükümetin açıkladığı 1 Ocak'tan itibaren yüzde 15 zammı 2007 yılının son ayını da kapsamış oluyor. Düşünün 24 milyon abonenin her birinden 1 YTL alsalar toplam haksız tahsilat 24 milyon YTL'yi buluyor. Doğal gazda da durum aynı. TEDAŞ, yüzde 15 zammı kendisine göre uyarlıyor. Vergi artışlarıyla ele alındığında ise zam aslında yüzde 19'u buluyor. Burada tüketici mağdur oluyor.''

Özer, bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu, tüketicilerden alınan fazla paranın geri ödenmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bir de elektrik sayacı arızalı olduğu için geriye dönük ödeme yapacak tüketiciler var. Örneğin son 4 aylık geriye dönük düzenlenen faturada da yüzde 15 zam uygulanıyor'' görüşünü dile getirdi.

-VERGİDEN VERGİ ALINIYOR-

Enerji tüketim bedeli için düzenlenen faturalarda vergiden vergi alınarak yine haksız tahsilat yapıldığını öne süren Özer, şunları kaydetti:

''Belirlenen enerji tüketim bedeli üzerinden enerji fonu, TRT payı ve belediye tüketim vergisi alınıyor. Bunların hepsi birer vergidir. Bunlar toplanıp enerji tüketim bedeline ekleniyor ve çıkan toplama bir de KDV uygulanıyor. Yani TEDAŞ, vergiden vergi almış oluyor. 24 milyon aboneden alındığı düşünüldüğünde ortaya çıkan para çok büyük oluyor. Telefon, doğal gaz ve su faturalarında KDV ayrı hesaplanırken elektrik faturalarında fona, paya ve vergiye bile tekrar vergi uygulanıyor. Tüketiciden ne alırsak kardır mantığıyla bakıyorlar.''

Özer, bir malın çifte vergilendirmeye tabi tutulmasının Anayasa'ya ve vergi mevzuatına aykırı olduğunu ifade ederek, ''Burada yine haksız tahsilat vardır. Tüketici elektrikte sürekli mağdur olmaktadır. Bunun derhal durdurulup fazladan alınan paraların tüketicilere iade edilmesi gerekiyor' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber