Doğal şifa kaynağı kaplıcalar...

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 11 Ocak 2008 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğal şifa kaynağı

Türkiye, kaplıcalar diyarı olarak adlandırılıyor. Kızılcahamam kaplıcaları; romatizma, beyin ve sinir hastalıkları, stres bozuklukları gibi pek çok soruna karşı şifa dağıtıyor...

***

Doğadan gelen sağlık

Kaplıcalar diyarı olan Türkiye'nin eşi yok... Kızılcahamam kaplıcaları; romatizma, beyin ve sinir problemlerine, stres bozuklukları gibi pek çok soruna şifa dağıtıyor.

Kaplıca sularının 20 dereceyi aşan sıcaklıkları ve ihtiva ettikleri maden tuzlarıyla şifa dağıttıkları bilimsel olarak da kanıtlandı... Türkiye'nin kaplıcalar konusunda ne kadar zengin olduğu tüm dünyada bilinen bir gerçek. Her yıl yurt dışından on binlerce turist, ülkemizdeki kaplıcalarda şikayetlerine şifa arıyor. Kızılcahamam'da Türkiye'nin en iyi kaplıcalarından biri bulunmaktadır.

VAZGEÇİLMEZ ADRES

Adını bölgedeki yoğun kırmızı topraklardan ve hamamlardan alan Kızılcahamam, tarih boyunca birçok uygarlığa evsahipliği yaptı. Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Galatlar ve Romalılar bunlardan bazıları. 1880 yılında Ankara Valisi İzzet Paşa tarafından Çorba adıyla Pazar Köyü'ne bağlandı. Sonraki yıllarda Yabanabad adı verilen bu bölge, 1915 yılından itibaren Kızılcahamam olarak anılmaya başlandı. Patalya Thermal Resort, Kızılcahamam'ın en gözde yeri olarak dikkat çekiyor. Romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde, kronik bel ağrısı, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süre hareketsiz kalma durumlarında, mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemlerde seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda ve genel stres bozukluklarında, Patalya Thermal Resort vazgeçilmez bir adres.

BÖLGEYE ZİYARETÇİ AKINI VAR

Patalya Termal Resort'a, 2005 yılından beri yoğun ilgi var. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından onay verilmiş bir şifa merkezi... Uzmanlar, Kızılcahamam'ın kaplıcalarının son derece özel olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda, bu bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında müthiş bir artış göze çarpıyor.


Kızılcahamam'daki oteller

Patalya Termal Resort (* * * *)

Soğuksu Milli Parkı içi Tel: 0312 736 02 00 (10 hat)

Asya Kızılcahamam Termal (* * * * *)

Rezervasyon Tel: 0212 444 44 20

Ab-ı Hayat Termal Oteli (* * *)

Tel: 0312 736 56 20

Çam Oteli (* * *)

Tel: 0312 736 53 97


Eğlenceli tedaviler

Şifa merkezleri olarak da bilinen kaplıcalardaki tedaviler, oldukça neşeli bir ortamda yapılıyor. Tedavi süresi ve şekli; hastanın ve hastalığın durumuna, suyun özelliklerine göre belirleniyor. Toplam banyo sayısı 15-20 civarında tutuluyor. Kürler günlük veya gün aşırı yapılıyor. Banyo süresi 5-25 dakika olarak belirleniyor. Süre başlangıçta az tutuluyor, giderek artırılıyor. Banyo kürleri genellikle sabahları hafif bir kahvaltıdan sonra uygulanmalıdır. Yeterli sıvı desteği sağlanmalıdır. Hastalar kürden önce mutlaka mesane ve bağırsaklarını boşaltmalıdır. Su içinde yapılan egzersizlerin faydaları, 1 hafta içinde ortaya çıkar.


Nasıl gidilir?

Termal ve şifalı suları ile ünlü Kızılcahamam'daki Patalya Thermal Resort, Ankara'ya yaklaşık 80 kilometre mesafededir. Esenboğa Havaalanı'na 45 dakika uzaklıktaki kaplıcalar, 3 baraj gölüyle çevrili bulunmaktadır. Havayoluyla Ankara üzerinden karayolu ve demiryolu ulaşım araçlarıyla Kızılcahamam'a gitmek oldukça kolay. İstanbul'dan otomobille bölgeye ulaşmak ise yaklaşık 4 saat.


Bitki banyosu

Kaplıcalarda, bitki banyosu seansları da tedavilerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Özellikle son yıllarda bitki banyosu uzmanlar tarafından da öneriliyor. Vücut sağlığını düşünenlerin kaplıcalardaki tedavileri sırasında mutlaka bitki banyosuna girmeleri tavsiye ediliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar, bitki banyosunun faydalarını bilimsel olarak gün ışığına çıkarttı. Kaplıcalarıyla ünlü Kızılcahamam'da bulunan otellerin birçoğu, bitki banyosu tedavisi için hazırlıklarını tamamladı.


Kürler iyileşme sürecini hızlandırır

* Banyo Kürleri: Sıcaklıkları vücut ısısına yakın olan (35-38) maden sularıyla gerçekleştirilir. Havuz gibi bir yere biriktirilen suya tüm vücutla girilmesine "banyo"; bele kadar girilmesine "yarı banyo" denilir.

* Çamur Kürleri: Maden sularıyla uzun yıllar boyunca ıslak kalarak çamur halini almış olan kaplıca toprağı, madensel tuzlara doymuştur. Bu çamur, gözeneklerden içeriye sızarak dokulara nüfuz eder.

* İçme Kürleri: Bazı maden suları, ihtiva ettikleri minerallerin özelliğinden dolayı içilmekle fayda verirler.

* Buhar Kürleri: Sıcaklıkları vücut ısısının üzerinde olan maden sularının buharından istifade edilmektedir. Tavandan veya tabandan açılan deliklerden fışkıran buharlar, teneffüs edilerek (iç çekilerek) şifa aranır. Ayrıca, fışkıran buharlar dış deriye temas ederek cilde de tesirli olur.

HAZIRLAYAN: ZÜRAP AKDÜZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber